Ob 1150. obletnici prihoda svetih bratov Cirila in Metoda na Moravsko smo se romarji iz celjske in murskosoboške škofije med 4. in 6. julijem 2013 udeležili slovesnosti v češkem božjepotnem središču v Velehradu, kjer sta začela svoje delovanje sveta brata Cirila in Metod in naj bi bil tam tudi grob sv. Metoda.

   Skupaj s škofom Stanislavom Lipovškom in duhovniki je na Češko poromalo okoli 250 vernikov iz celjske škofije, ki se jim je pridružilo okoli 100 romarjev iz murskosoboške škofije skupaj s svojim škofom Petrom Štumpfom. Po prihodu na Češko smo se romarji najprej ustavili v Olomoucu, kjer smo v stolnici sv. Vaclava obhajali sveto mašo, nato smo si ogledali stari del mesta.

   5. julija, na slovesni praznik sv. bratov Cirila in Metoda, sozavetnikov Evrope, smo se romarji pridružili 80.000 vernikom na trgu pred baziliko – nekdanjo Metodovo stolnico – na praznovanju obletnice prihoda svetih bratov na Moravsko. Slovesno bogoslužje je vodil papeški legat, zagrebški nadškof in kardinal Josip Bozanić. V kulturnem programu pred sveto mašo je sodelovala tudi vokalna skupina In spiritu, ki je spremljala romarje celjske škofije. Celotno slavje je bilo zelo dobro pripravljeno in je razodevalo veselje in hvaležnost slovanskih narodov svetima bratoma Cirilu in Metodu, ki sta prinesla luč svete vere, postavila temelje slovanski kulturi in sta v svojem času povezovala Cerkve Vzhoda in Zahoda.

   Blagoslov spominske plošče Barbari Celjski in delegacija celjskega mestaRomanje smo zaključili v stolnici sv. Vida na Hradčanih v Pragi. Tu se nam je pridružila delegacija knežjega mesta Celja in smo po sveti maši skupaj s predstavniki praške nadškofije in veleposlanico Republike Slovenije v Pragi v kapeli sv. Andreja odkrili spominsko obeležje v čast Barbari Celjski, ki je pokopana v stolnici sv. Vida. Bila je hčerka grofa Hermana II. in rimsko-nemška, ogrska in češka kraljica, ki je skupaj s svojim možem Sigismundom IV. sodelovala na koncilu v Konstanci (1414-1418).

   Jubilej svetih bratov Cirila in Metoda je tudi priložnost, da Slovenci nekoliko poživimo duhovne vezi z bratskim češkim narodom, ki jih je svoj čas utrjeval arhitekt Plečnik, zlasti pa Velehradski kongresi za edinost kristjanov, na katerih so sodelovali tudi slovenski strokovnjaki, še posebej prof. dr. Franc Grivec. Na Velehradskih kongresih se je Slomškova Bratovščina za edinost kristjanov preimenovala v Apostolstvo sv. Cirila in Metoda in dobila evropske razsežnosti. Bog daj, da bo ta ustanova tudi danes uresničevala svoje poslanstvo in povezovala slovanske narode na poti k vedno popolnejši edinosti, miru in prijateljstvu.

 

VEČ FOTOGRAFIJ

Delite prispevek s prijatelji!