V SVETEM DUHU SE PREPOZNAVAMO IN OBLIKUJEMO KOT DEJAVNI IN SOČUTNI ČLANI OBČESTEV, KOT MISIJONARSKI UČENCI IN VODITELJI.

V SVETEM DUHU SE PREPOZNAVAMO IN OBLIKUJEMO KOT DEJAVNI IN SOČUTNI ČLANI OBČESTEV, KOT MISIJONARSKI UČENCI IN VODITELJI.

Srečanje kmetov na Ponikvi

Na Ponikvi in Slomu, rojstnem kraju blaženega Antona Martina Slomška, zavetnika kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva, bo v nedeljo, 8. oktobra 2023, potekalo tradicionalno 20. vseslovensko srečanje kmetov. 

Za vodilno Slomškovo misel so člani organizacijskega odbora srečanja tokrat izbrali »Besede mičejo, zgledi vlečejo« in v središče letošnjega jubilejnega druženja postavili pomen tega, da povezano sodelujemo in z zgledom nadaljujemo delo slovenskega kmeta. V upanju, da bo zgodba, ki jo uresničujejo, tudi naprej šla iz roda v rod.

Srečanje se bo pričelo v cerkvi sv. Martina na Ponikvi, kjer bo ob 12. uri ob somaševanju duhovnikov mašo daroval upokojeni mariborski nadškof msgr. dr. Marjan Turnšek. Sodeloval bo evangeličanski duhovnik Geza Filo. S svojim petjem bodo mašo obogatili člani vokalne skupine Fantje z Jožefovega hriba in sopranistka Andreja Zakonjšek Krt. S prinašanjem darov k oltarju bodo kmetje in stanovske kraljice izrazili hvaležnost do plodov, ki jih daje narava.

Ob 14. uri bomo druženje nadaljevali s slavnostno akademijo pred Slomškovo rojstno hišo na Slomu. Kako uporabni so svetniki za kramljanje, bo v sklopu dogajanja predstavil režiser, dramatik in igralec Gregor Čušin. O pomenu zavetnika bo spregovoril mladi kmet s Ponikve Primož Pevec. Druženje na vsebinsko in glasbeno bogatem dogodku bomo zaključili s pogostitvijo. Na Slomu bo možen ogled hiše, kjer se je leta 1800 rodil Anton Martin Slomšek. V njej je prikazana življenjska pot velikega duhovnika, vzgojitelja in narodnega buditelja. 

(s spletne strani KGZS)

Datum

08. Okt. 2023
Expired!

Ura

12:00

Lokacija

Ponikva
Slomškova rojstna hiša
Na vrh