V celjski stolnici smo god sv. Cecilije – zavetnice cerkvene glasbe – slovesno obhajali že na predvečer, v petek, 21. novembra, ob 18.uri, ko je bila slovesna škofova maša, pri kateri je prepeval Stolno – opatijski pevski zbor. Škof dr. Stanislav Lipovšek se je v homiliji najprej zahvalili pevkam in pevcem Stolno-opatijskega pevskega zbora, zborovodju in organistom za njihovo zvesto in požrtvovalno službo in sodelovanje za blagor cerkvenega petja in glasbe v naši stolnici.
    Veseli smo tudi otroškega – mladinskega pevskega zbora, ki nastaja in tudi mladinske pevsko-glasbene skupine, ki pripravlja molitvena srečanja s taizejskimi spevi, ki so mladim posebej blizu.
    Ob tej priložnosti se je gospod škof ustavil tudi pri pomembnem dogajanju, ko letos obhajamo 150-letnico rojstva zaslužnega cerkvenega glasbenika in učitelja Karla Bervarja (1864-1956), ki je bil rojen v Motniku in je po končanem študiju cerkvene glasbe v Ljubljani in v Regensburgu kot organist deloval v Blagovici, v Gornjem Gradu in nazadnje pri sv. Danijelu v Celju, kjer je leta 1899 ustanovil Orglarsko šolo in jo vodil vse do njene preselitve v Maribor leta 1937. Iz te šole je izšlo nad 300 dobro usposobljenih organistov in zborovodij, njegov glasbeni opus pa šteje tudi preko 90 skladb. Pokopan je na celjskem pokopališču.
   
V njegovem rojstnem Motniku so obletnico rojstva svojega rojaka slovesno obhajali v nedeljo, 9. novembra 2014. Po bogoslužju v cerkvi, ki ga je vodil ljubljanski pom. škof dr. Anton Jamnik, so pred cerkvijo blagoslovili doprsni kip in slavje zaključili s priložnostno akademijo. Tudi v celjski škofiji se hvaležno spominjamo zaslužnega cerkvenega glasbenika in pedagoga in pripravljamo spominski slavje ob 60-letnici njegove smrti, ki bo predvidoma na god sv. Cecilije leta 2016.

Ivan Šumljak

Delite prispevek s prijatelji!