V sredo, 13. decembra 2023 smo imeli duhovniki, škofa in diakoni celjske škofije adventno duhovno obnovo v Škofijskem domu v Vrbju, z naslovom Mesto duhovnika na sinodalni poti.

Škof Maksimilijan nas je v po molitveni uri nagovoril izhajajoč iz preroka Izaija 43,14-21. Izpostavil je upanje Božjega ljudstva, da Bog nenehno spremlja svoje ljudstvo, tudi tedaj, ko se zdi, da je po človekovi presoji vse v slepi ulici. Obenem pa je izpostavil nenehen boj vsakega kristjana, da upanje, da Bog nekaj novega dela, da to že klije, ne ugasne. Za ta boj pa kristjan, toliko bolj duhovnik, ne more biti sam, temveč povezan v iskrenih odnosih, še posebej v sedanjem spremenjenem času. V nadaljevanju je izpostavil del vizije naše škofije, kako živeti kot Kristusov učenec, odprt Svetemu Duhu in stopati po poti Cerkve, ki v tem času doživlja intenziven razvoj. Nakazal je 5 korakov, kako lahko učenec raste v misijonarja veselega oznanila.

Po kratkem odmoru nas je nagovoril Tadej Linasi s pričevanjem duhovniške poti v novem okolju, ko je začel delovati v drugi župniji. Izpostavil je ključne trenutke, ki so potrebni za spremembo: krize nemoči, ko zmanjka lastnih orodij, opor, katerih bi se še lahko oprijel. Iz takšnih okoliščin, v povezanosti z Jezusom, iskanjem vetja Duha v občestvu, pa se, kakor nam je povedal, rojeva nekaj novega.

Njegovemu pričevanju je sledila še priprava na sveto spoved in priložnost, da smo jo lahko tudi obhajali. Srečanje smo zaključili ob okusnih dobrotah kuharic in kuharjev Škofijske Karitas Celje.

Janez Kozinc

Delite prispevek s prijatelji!