PRINAŠAM LUČ – PODARJAM MIR
   V soboto, 20. decembra se je Celju zbrala pisana druščina blizu 300 odraslih katoliških skavtov iz štirih sosednjih dežel. V našem mestu je namreč potekala XIII. Alpe Adria izmenjava Luči miru iz Betlehema. Gre za tradicionalno srečanje odraslih skavtov iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Italije, ki vsako leto pred božičem poteka v drugi državi. To srečanje je del mednarodne skavtske akcije Luč miru iz Betlehema z namenom širjenja miru in prijateljstva med narodi. Tako so letošnje srečanje organizirali slovenski odrasli skavti pod geslom Prinašam luč, podarjam mir. Težo organizacije so nosile bratovščine iz celjske škofije Celje 1, Celje 2, Šentjur, Mozirje in Velenje.
   LMB AlpeA Hriber 02Že pred deveto uro dopoldne so se udeleženci zbirali v hangarju vojašnice Slovenske vojske Franca Rozmana Staneta v Celju. Po okrepčilu so se udeleženci zbrali v velikem krogu na travniku sredi vojašnice, kje so jih pozdravili namestnik župana g. Zidanšek, celjski škof dr. Stanislav Lipovšek, vojaški kurat dr. Jože Plut, poveljnik celjske vojašnice, predsednik združenja Alpe Adria Georg Straffela in načelnik slovenskih odraslih skavtov Drag Koren. Nato so se udeleženci v spremstvu mladih skavtov stega Celje 1 v devetih skupinah podali po praznično okrašenih mestnih ulicah ter si ogledali nekaj celjskih znamenitosti, nekateri pa tudi razstavi ‘Celjski grofje’ ter ‘Mesto pod mestom’.
   LMB AlpeA Hriber 03Vse njihove poti pa so vodile v stolnico Sv. Danijela, kjer je naš škof dr. Stanislav Lipovšek daroval štirijezično sveto mašo. Glavna somaševalca sta bila celjski opat Marjan Jezernik in duhovni asistent slovenskih odraslih skavtov p. Primož Kovač, pri maši pa je prepeval Mepz župnije Sv. Cecilij Celje, ker je tretjina njegovih pevcev skavtov.
   Po obhajilu so prebrali besedilo poslanice, nato pa so udeleženci izmenjali Luč: g. škof je prižgal svečko po dvema predstavnikoma vsake države udeleženke, ti pa so luč raznesli po celi cerkvi.
Besedilo poslanice se glasi:

  LMB AlpeA Hriber 04 “Danes je na svetu preveč teme, zla, sovraštva, krivic, nasilja. Na svetu ni miru. Posvetimo v to temo okrog nas in v nas z lučjo vere, dobrote, pravičnosti, upanja, ljubezni. Jezus Kristus, ki se je rodil v Betlehemu, je prišel na svet, da nam prinese luč, da tudi mi postanemo luč. Ogenj ljubezni naj razsvetli in ogreje vsa naša srca. Mir je le v čistem, svetlem srcu, v srcu, ki ljubi. Miru ne moremo kupiti. Lahko ga sprejmemo, lahko ga podarimo. Mir je dar Luči.
   Dragi skavti, dragi sosedje, bodimo resnično bratje in sestre med seboj. Prinašajmo luč veselja, sprejetosti, dobrote. Podarimo in sprejmimo mir. Odgovorni smo zanj. Ohranili ga bomo le, če ga bomo širili.
   LMB AlpeA Hriber 01Po maši so se udeleženci vrnili v vojašnico na kosilo in sklepni pozdravni krog. Zaželeli smo si vse dobro ob prihajajočem ‘Kralju, ki prihaja’ ter si obljubili, da se spet srečajo naslednje leto na XIV izmenjavi Luči miru, ki bo v Avstriji, še prej pa na poletnem taboru, katerega bodo prav tako gostili avstrijski odrasli skavti.

   Pripravila: Judita Tratnik Kač, vodja bratovščine Celje 1

LMB AlpeA Potrpin 02

LMB AlpeA Potrpin 03

LMB AlpeA Potrpin 04

 

Delite prispevek s prijatelji!