V ponedeljek 15. in sredo 17.4.2024 je škof Maksimilijan ob redni vizitaciji župnij in pripravi na bližnjo sveto birmo obiskal vse župnije pastoralne zveze Velenje ter se srečal z župljani in duhovniki.

Birmanski praznični dan je župnija Velenje obhajala 20.4.2024 ob nedelji dobrega pastirja, ki je, kot je škof Maksimilijan poudaril v pridigi zbranim birmancem in birmankam, ena najlepših podob našega Boga:

»Ta podoba nas pelje v središče naše vere. Psalmist v eni najlepših starozaveznih molitev pravi:

Gospod je moj pastir, nič mi ne manjka. Na zelene pašnike me vodi. Tudi ko hodim po temni dolini, ne bom se bal hudega, ker si ti z menoj.

V vseh letih veroučne priprave na zrelo življenje v veri so vam kateheti skušali prikazati Boga kot nekoga, ki vam je blizu, ki skrbi za vas, ki vas pozna, ki vas spremlja, ki je močan, ki vam je zvest. S svojo zvestobo in ljubeznijo do nas misli resno!

Zato smo se na srečanju ta teden pogovarjali o tem, kako si Boga predstavljamo, kaj nam pomeni. Prvo znamenje naše vere je križ, ki nas ne spominja samo na trpljenje in smrt, ampak najprej na to, da je šel Bog za nas do konca! Da je za vsakega izmed nas dal svoje življenje. To nam govori tudi danes v podobi dobrega pastirja. On ne zbira samo tiste zdrave, lepe, modre, ampak, kot beremo na drugih svetopisemskih mestih, gre tudi za tisto ovco, ki se izgubi. Išče jo in ko jo najde, jo vzame na rame, ničesar ji ne očita, ampak jo pelje nazaj med svoje v stajo na toplo in lepo. Svoje kliče po imenu, kar pomeni, da jih pozna, da so njegove.

Ste v letih, ko iščete in izbirate svoj klic oz. poklic. Po-klic je nekaj, kar delam skupaj z nekom in za nekoga. Ker me je najprej nekdo poklical in povabil, da bi bil z njim. Ko ste prejeli Svetega Duha pri svetem krstu, ko so vas starši prinesli v cerkev, je bilo prvo, kar so izrekli pred obredom, prav vaše ime. »Kako bo ime vašemu otroku?« Takrat so starši za vas izgovorili vaše ime, ki predstavlja samo vas osebno. Starši vedo, kaj vse je skrito v imenu njihovega otroka: da ga imajo radi, da je njihov, da je enkraten. Pri krstu so to ime predstavili Cerkvi, da bi jih Bog Oče po Svetem Duhu sprejel za svoje otroke. To ime je takrat dobilo še eno skrivnost – imenujete se tudi Božji otroci! V evangelijih beremo o Jezusovem krstu – takrat se je nad njim odprlo nebo in zaslišal se je glas iz nebes: Ti si moj ljubljeni sin, zelo sem te vesel!

To je ta koda našega novega imena, ki smo ga dobili pri krstu: Moj ljubljeni sin, moja ljubljena hči. Sveti Duh nas je po tem imenu ne samo vzel za svoje, ampak je v nas zapisal tudi vso skrivnost našega življenja, ki je kot QR koda (quick response code) in vsebuje vse pomembne podatke:

Ti si moj in jaz sem in bom s teboj vse dni tvojega življenja. Vse dni boš razvijal in uresničeval to kodo ljubezni, ki si jo takrat prejel.

Od krsta pa do svete birme ste že nekoliko zrasli v poznavanju življenja, vere in Boga kot dobrega pastirja, ki mu je mar za vsakega. Bog ni oddaljen, pred katerim bi bilo treba bežati ali se skrivati. On je tisti, s katerim lahko delimo vse.

Danes na nedeljo dobrega pastirja obhajamo tudi nedeljo poklicanosti. Pri poklicanosti gre za to, da bi prepoznali tistega, ki nas kliče kot nekoga ki nam želi dobro, ki nas je pred stvarjenjem sveta izvolil, poklical in postavil za to, da bi bili vedno bolj njegovi, srečni in uresničeni v življenju. Ko z njim stopate na pot iskanja poklicanosti, spoznavate, kako dragoceni ste v očeh Boga. Ta Božji klic, ta notranji glas vas bo vedno znova spremljal in vam govoril, kaj je za vas dobro. Če boste znali vedno znova prisluhniti temu glasu, se bo vaše življenje razcvetelo in obrodilo svoje sadove. 

Zato želimo skupaj prositi Gospoda, da bi vedno bolj postajali to, kar v resnici smo. To, kar smo danes brali v berilu iz pisma apostola Janeza: Božji otroci se imenujemo in to tudi smo. Preljubi, zdaj smo Božji otroci; ni pa še razodeto, kaj bomo. Vemo pa, da mu bomo podobni, ko se prikaže, ker ga bomo gledali takšnega, kakršen je. 

To je naša vera. In to vero bomo potrdili zdaj, ko boste pristopili k zakramentu svete birme. Ko boste maziljeni s svetim oljem v znamenju, da sklepate to zavezo, boste sami izrekli vašo kodo ljubezni, vaše ime. Ko bo Sveti Duh vstopil v vas, bo to zavezo z vami potrdil. Lahko se zanesete, da misli resno in vam bo ostal zvest.«

Fotografije: Primafoto

Delite prispevek s prijatelji!