Celjski bogoslovci

   Vsak od nas je poklican. Bog ima z nami načrt. Prvo dejanje poklicanosti je, da želiš biti Jezusov učenec, dober človek, sočutna oseba, uravnotežen. Daj času čas, ostani blizu Gospodu in drugim, moli, pogovarjaj se z duhovnim voditeljem. Kljub temu, kako močno je tvoje prepričanje, Jezus ti govori po Cerkvi in Cerkev ti pomaga razločiti tvojo poklicanost. Klic v duhovništvo zna biti večkrat zelo nadležen in počutiš se nevrednega in nezmožnega takega dela. Zdi se, kot da Bog  zahteva preveč, vendar nam obljublja, da bo vedno z nami.
   Jezus je poklical svoje apostole na zelo oseben način. Šel je k njim, z njimi preživel svoj čas in jih poklical po imenu. Tudi danes Jezus kliče fante v duhovništvo na enak način, vendar je njegov glas tih in skrivnosten, od vsakega posameznika pa je odvisno, kako ga prepozna.
   Bogoslovno semenišče je tisto, ki povezuje fante, ki so zaznali klic. Bogoslovno semenišče ni le ustanova, ampak predvsem skupnost, kjer bivajo in se na duhovniški poklic pripravljajo bogoslovci, t.j. kandidati ali pripravniki na duhovniški poklic.
   Življenje je zelo pestro, saj se vsak dan dogaja vrsta dejavnosti: molitev, predavanja na fakulteti, sveta maša, meditacija, študij, druženje, razna skupna srečanja, krožki, obiski župnij in podobno. Bogoslovci niso zaprti v hišo, oziroma oddaljeni od vsakdanjega življenja, pač pa zelo vpeti v dogajanje v svetu, čeprav ga hočejo videti s krščanskimi očmi in živeti v njem na krščanski način.
   Od leta 2012 so ponovno vsi slovenski bogoslovci zbrani skupaj v Ljubljani, trenutno celjska škofija nima svojega bogoslovca.
Vsi skupaj smo povabljeni, da molimo za nove duhovne poklice in stanovitnost le-teh!

 

Kratek film o življenju bogoslovcev v Ljubljanskem bogoslovju Kamera in montaža: David Sipoš

Delite prispevek s prijatelji!