»Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam velíko veselje, ki bo za vse ljudstvo. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Kristus, Gospod.« Lk 2,10-11

 Ne bojte se, Bog je zvest, to je trajno sporočilo božiča, ki ga moramo slišati vedno znova, da se ponovno zavemo lepote in obdarjenosti našega življenja.

Božič je postavljen na konec leta – v čas, ko zima in tema dosežeta svoj višek, a se počasi že svita daljši dan in je svetloba vedno močnejša. Tako je božič že po naravi praznik zahvale, prošnje in upanja!

Tudi prvi Božič se je praznoval v težkih in prelomnih časih – stari svet se je poslavljal, napovedovalo se je nekaj novega. Ljudje so pričakovali Božji poseg – veličasten in močan, ki bo pokončal sovražnika in  ustvaril nov svet.

A Bog je posegel na drugačen način. Stopil je v zgodovino po otroku, po nemočnem in nenasilnem, po bitju, ki zahteva sprejetje in ljubezen.

»Tistim pa, ki so ga sprejeli, je dal moč, da postanejo Božji otroci!« pravi prerok.

Bog se je razodel ne kot velika sila, ki z močjo spreminja svet, ampak kot Oče, ki ljubi, ki se daje človeku do konca.

Božič je dokaz, da Bogu ne zmanjka idej, kako bi človeka nagovoril in se mu približal. Govori nam o tem, da pripadamo nekomu, ki nas ljubi, nekomu, ki želi, da bi ne samo živeli ali životarili, ampak živeli polno – v veselju in izpolnitvi.

Božič nam govori, da si je Bog že na začetku izbral majhno in neugledno, da bi se lahko vsakemu približal: izbral je dva preprosta človeka, ki sta ga sprejela, Jožefa in Marijo, da preprosti ne bi mislili, da ga niso vredni; izbral je hlev, da revni ne bi mislili, da se zanje ne zanima, izbral je tujce, da bi se lahko pri njem vsi čutili doma.

Bog ve, da človek ne more živeti sam, da bolj kot kruh potrebuje drugega, bolj kot orožje besedo Ne boj se, bolj kot bogastvo in slavo besedo Moj si, rad te imam. Zato se je svetu razodel po Besedi, da bi jo lahko slišal vsak, kdor ji želi prisluhniti.

Sprejelo jo je preprosto dekle iz Nazareta. In sprejeli so jo še mnogi drugi. In jo še sprejemajo.

Zato naš svet ne ostaja brez upanja.

»Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam velíko veselje, ki bo za vse ljudstvo

Tudi danes ima ta beseda moč, da prebudi upanje, da pomiri sprte, da opogumi preplašene, da ohrabri pogumne. Bog ni obupal nad človekom, ampak mu ostaja zvest. Daje se mu v roke, da bi ga prepričal o moči ljubezni in o lepoti življenja.

To veselo sporočilo praznujemo na božič.

Želim vam, da bi ga praznovali v veselju in toplini doma; drug v drugem prepoznali, da ste veliki in ljubljeni v Gospodovih očeh in da Bog prebiva med vami.

Blagoslovljen božič in srečno novo leto 2023 vam želim!

Maksimilijan Matjaž,
celjski škof

Delite prispevek s prijatelji!