V Škofiji Celje spodbujamo pastoralno načrtovanje po župnijah in dekanijah. Po župnijah že drugo leto razmišljamo o krovnem dokumentu Pridite in poglejte, da bi do konca tega leta za svoje župnije pripravili načrt pastoralnega dela za prihodnjih pet let.
   Že jeseni smo imeli s predstavniki župnij seminar na to temo pri sv. Jožefu v Celju. Tam smo se tudi dogovorili, da pripravimo Dekanijski pastoralni dan, srečanje članov Župnijskih pastoralnih svetov in drugih aktivnih posameznikov ali predstavnikov delujočih skupin iz naših župnij. Priporočili smo ga za preteklo soboto, 15. marca. Osem dekanij je to že uresničilo, ostale tri so izbrale svoj datum v postnem času, ki jim bolj ustreza zaradi drugih zadolžitev.
   Od povsod, kjer so ta dan imeli, poročajo o lepem vzdušju, delavni vnemi in pripravljenosti, da delo načrtovanja poglabljajo in uresničujejo v svojih župnijah. Obisk je bil sorazmeren lepemu vremenu: sončen dan je marsikoga, ki bi sicer prišel, privabil na njivo, v vrt ali v gozd, kjer je potrebno po zimskem obdobju in naravni nesreči veliko kaj storiti.
   V osmih dekanijah je sodelovalo 450 udeležencev. To vsekakor ni malo število.

   Vsekakor so taka srečanja dobra in zelo koristna za vse: za duhovnike, kjer lahko slišimo dogajanje v domači župniji in v dekaniji skozi razumevanje in pričakovanje vernikov; za člane župnijskih svetov in druge sodelujoče, da slišijo, kako drugod delujejo, da med seboj izmenjajo izkušnje in pobude ter dobijo nove volje in ideje za svojo župnijo ali skupino, kjer delujejo.
   Vidi se, da se po naših župnijah veliko dogaja, da je vključeno lepo število laikov v razne oblike oznanjevanja, bogoslužja, dobrodelnosti in skrbi za materialne dobrine.
   Seveda pogrešamo mlajše generacije. Te pa se najbolj najdejo kot animatorji oratorija, nekaj v pevskih zborih, glasbenih ali dramskih skupinah, kjer pač delujejo. Tudi to je razveseljivo in pohvalno.

   Med aktivnimi verniki je povsod čutiti željo po osebni poglobitvi, živih občestvih v različnih oblikah, po prebujanju različnih oblik poklicanosti, po širjenju sočutja in pravičnosti ter prizadevanja za spravo v osebnem, družinskem, krajevnem in vseslovenskem pomenu. Ob teh izzivih se bomo še ustavljali in jih skušali zapisati v pastoralne načrte ter jih uresničevati v osebnem, družinskem, župnijskem in dekanijskem merilu. Vsekakor pa je zelo prav, da o njih razmišljamo vsi tudi osebno in se o tem pogovarjamo v družinah in ob različnih srečanjih.

   Na fotografijah vidite nekaj utrinkov z Dekanijskega pastoralnega dne, ki je bil v Celju pri sv. Danijelu. Na njem je v petih skupinah laikov in eni skupini duhovnikov sodelovalo skupaj 65 udeležencev. Ves čas je bil z nami tudi g. škof Stanislav Lipovšek.

Miha Herman

Dekan past dan2014 01Dekan past dan2014 02


Dekan past dan2014 03Dekan past dan2014 05

Dekan past dan2014 06Dekan past dan2014 07

Dekan past dan2014 09Dekan past dan2014 10

 

Delite prispevek s prijatelji!