V sredo, 12. 6. 2019, smo duhovniki celjske škofije obhajali svoj »dies sanctificationis«, obletnico mašniškega posvečenja. Tokrat se nas je zbralo nekaj čez 40 pri Mariji Snežni, starodavni cerkvi na Svetini, kjer je bilo ob sicer vročem junijskem dnevu prijetno sveže v senci starodavnih lip. Sveto mašo z dnevno molitveno uro in obnovitvijo obljub je vodil upokojeni škof dr. Stanislav Lipovšek, po evangeliju pa nas je nagovoril upravitelj celjske škofije g. Rok Metličar. Nadaljeval je misel o zvestobi, ki jo je zastavil že pri krizmeni maši na veliki četrtek in jo dopolnil s prošnjo o edinosti, izrečeno pri zadnji večerji.

»Za posebno poslanstvo v Kristusovi Cerkvi nas je izbral Gospod sam. Ta izbira je bila zastonj: nismo si je zaslužili, ampak je nezasluženi Božji dar. To spoznanje ima dve plati. Ena nas razbremenjuje, druga nas zavezuje.
V službo nas je vzel in izbral Bog sam. On vodi zgodovino, in njen izid je odvisen od njega. On tudi ve, kakšni smo in kaj lahko od nas pričakuje. Naš poklic je nezaslužena milost. Jezus nas vabi, vsakega od nas, za svojega najtesnejšega sodelavca. To je nezasluženi dar, ki se ga smemo danes, še posebej veseliti in se zanj zahvaljevati.«
Dies Svetina 2019 02Po končani sv. maši nas je nagovoril mag. Branko Cestnik in nam podal, kot on res zna, širok pogled na vesoljnost Cerkve, njeno sedanjost in prihodnost. Ko doma pogosto doživljamo padanje in malodušje, je v vesoljni Cerkvi čutiti številčno rast in upanje. To vliva tudi nam upanje za prihodnost.
Tretji del našega srečanja pa je bil sproščen, prijateljski, družaben. Domači župnik, župan, ključarji in drugi domačini so nam pripravili prijazen sprejem, dobro hrano in pijačo in se z nami zadržali v prijetnem druženju. Za vse to smo jim hvaležni.

 Miha Herman
(za objavo v tedniku Družina)

Dies Svetina 2019 03

Dies Svetina 2019 04

Dies Svetina 2019 05

Delite prispevek s prijatelji!