SLOMŠKOV DAN na PONIKVI

Na Slomu in v župnijski cerkvi sv. Martina na Ponikvi bo v soboto, 24. septembra 2022, potekal Slomškov dan. Srečanje je namenjeno učiteljem, vzgojiteljem, katehetom in staršem.
Letos nas bo nagovoril p. mag. Branko Cestnik v predavanju ob osrednjem geslu dneva: Večja je svoboda, večja je naša odgovornost (bl. Anton Martin Slomšek). Sledila bo podelitev priznanj s kulturnim programom. Dan bomo sklenili v priprošnji bl. Slomšku s sveto mašo v cerkvi sv. Martina na Ponikvi.
 
Program:
9.00 Zbiranje pred rojstno hišo bl. Slomška na Slomu
9.30 Uvodni pozdrav
9.45 Predavanje p. mag. Branka Cestnika: Večja je svoboda, večja je naša odgovornost
11.00 Kulturni program in podelitev priznanj
13.00 Sveta maša v cerkvi sv. Martina na Ponikvi
15.00 Kosilo

Prijazno vabljeni, da se ob začetku katehetskega leta skupaj priporočimo našemu zavetniku bl. Slomšku.

SLOMŠKOVA NEDELJA v MARIBORU, 25. 9. 2022

Letos, 24. septembra 2022, bo minilo 160 let, odkar je bl. škof A. M. Slomšek sklenil svoje bogato zemeljsko življenje. Tisti, ki so bili ob njegovi smrtni postelji, so že takrat zaslutili, da pravzaprav ni šlo za konec, ampak za začetek nekega novega, polnega življenja, v Božjem objemu.slomsek novacerkev

Tudi iz njegove oporoke lahko jasno razberemo, da je bil Slomšek kot duhovnik in škof ves zazrt v prihodnost. Pravega uvida v prihodnost pa človek ne more doseči, dokler ne sprejme razodete resnice o tistem delu prihodnosti, ki presega meje vidnega in sega onkraj zemeljskega. Bl. A. M. Slomšek v svoji oporoki prosi Boga: »… da bi mi Bog naklonil največjo milost: pred Božjim prestolom posredovati za svojo škofijo.« Prepričani smo, da je Bog slišal in uslišal tudi to njegovo prošnjo in da imamo v njem sedaj domačega blaženega in priprošnjika pred Bogom. V tem smislu smo za obhajanje letošnje Slomškove nedelje določili geslo »Slomšek prosi za nas«. S tem kratkim stavkom želimo izraziti in poživiti vero, da nas škof Slomšek kot blaženi iz večnosti spremlja in je naš priprošnjik. 

S to mislijo vabim vsa župnijska občestva iz mariborske nadškofije, metropolije in širše, da se v čim večjem številu udeležite osrednje slovesnosti letošnje Slomškove nedelje, ki jo bomo obhajali v nedeljo, 25. septembra 2022, v mariborski stolnici. Ob 15.00 bo molitvena ura, ob 16.00 pa somaševanje navzočih škofov in duhovnikov.

Skupaj se želimo Bogu zahvaliti za vse, kar na priprošnjo bl. A. M. Slomška prejemamo, obenem pa bomo skupaj tudi prosili, naj bo pred vesoljno Cerkvijo čim prej prištet med svetnike. Tako je Slomškova nedelja več kot le blagohoten spomin nanj, saj želi biti najprej spodbuda, da bi se bl. Slomšku pogosto priporočali z velikim zaupanjem in bi tudi na ta način izpričevali svojo vero, predvsem vero v večno življenje in v občestvo svetih. Na ta način bomo pred javnostjo na najbolj žlahten način pokazali na tiste vrednote, za katere je bl. škof Slomšek zastavil vse svoje življenjske moči do poslednjega trenutka v svojem zemeljskem življenju. Te iste vrednote so trden temelj za naše bivanje in zanesljiv smerokaz v srečno prihodnost. 

Msgr. Alojzij Cvikl DJ,
nadškof metropolit

Delite prispevek s prijatelji!