Kot odgovor na ugotovitev sinode, da obstoječa oblika verouka ni najboljša, je v septembru na župnijah Polzela in Celje-sv. Danijel zaživela družinska kateheza. 

Kaj je družinska kateheza?

To je verouk za vso družino hkrati in priložnost za vse tiste starše, ki želijo skupaj s svojimi otroci poglabljati verska znanja.  Srečanja potekajo vsako tretjo nedeljo v mesecu. Vse družine se zberejo pri sveti maši, pri kateri aktivno sodelujejo s posameznimi uvodi, branjem in petjem. Po maši je nekaj časa namenjenega klepetu ob kavi in pecivu, nato pa sledi prva podelitev družin po skupinah. Družine si skupaj z otroci podelijo kako so preživele pretekli mesec, kako jim je uspelo opravljati mesečne izzive in če so se tekom meseca pojavila kakšna vprašanja povezana z vero, na katera bi želeli najti odgovor. Sledi skupna molitev, nato pa ločena kateheza za otroke in odrasle. Po katehezi odraslih sledi pogovor v manjših skupinah. Srečanje zaključijo s skupno molitvijo in kosilom.

Nekaj izhodišč družinske kateheze:

  • Otrokom, ki obiskujejo družinsko katehezo ni potrebno obiskovati rednega verouka.
  • V pripravo na zakramente vstopi cela družina in poteka ločeno od kateheze.
  • Pri družinski katehezi ni klasičnih domačih nalog. Družine vabijo k vključevanju v življenje župnije in aktivnemu poslušanju nedeljskega evangelija. Vsak sodeluje na način, ki je njemu oz. njegov družini najbližje. Družine na vsakem srečanju prejmejo mesečne družinske izzive, med mesecem pa si vodijo dnevnik družinske kateheze.
  • Vsako leto načrtujejo duhovni vikend, kjer bo priložnost, da družine odrinejo na globoko.
  • V okviru družinske kateheze se pripravljajo tudi neformalna druženja (romanja, izleti s kolesi, hribi, kampiranje  na morju, pohodi ….) Neformalna druženja niso obvezna, pomagajo pa pri tem, da se med seboj bolje spoznajo in v tej veliki družini prav res začutijo družbo bratov in sester.  K tem dejavnostim so povabljeni tudi župljani, ki niso del družinske kateheze. Družinska kateheza namreč ne sme nikoli postati neka zaprta skupina znotraj župnije. Vedno mora vključevati vse župljane.
  • V družinsko katehezo se lahko vključijo tudi družine, kjer za krščansko vzgojo skrbi le eden od staršev. Vključijo se lahko tudi enostarševske družine in družine kjer se starši še niso odločili za poroko.   

 

LETO 2023 / 2024 _________________________________________________________________________________

SEPTEMBER

Izzivi_september_Celje

Izzivi_september_Polzela

 

 

 

LETO 2022 / 2023 _________________________________________________________________________________

OKTOBER

Kateheza za starše_oktober

Izziv_oktober

Cerkveno-leto-krog

 

NOVEMBER

Kateheza za starše _ november

Izziv_november

Priloga 1 _ liturgični izziv

Priloga 2 _ molitev ob adventnem venčku

 

DECEMBER

Kateheza za starše _ Božič

Izziv_december

Priloga 1 _blagoslov za tri svete večere

 

JANUAR

Izziv_januar

 

FEBRUAR

Izziv_februar

Kocka dobrih del

 

MAREC

Izziv_marec

 

APRIL

Izzivi – april

 

MAJ

Izzivi_maj

Delite prispevek s prijatelji!