Povezovanje duhovnikov je vedno bolj potrebno, tako v človeškem, pastoralnem in duhovnem pomenu. Poleg različnih simpozijev in tečajev se že nekaj let uveljavljajo tako imenovani »Duhovniški dnevi«. Za Mariborsko metropolijo je bilo letos že 5. srečanje na Mariborskem Pohorju. Udeležilo se ga je okoli 100 duhovnikov, večinoma iz Nadškofije Maribor, iz celjske škofije pa 16 duhovnikov. Tema letošnjega srečanja je bila: Duhovnik in sodelavci – lepota timskega dela.
    Teološke poglede na pastoralno sodelovanje nam je lepo približal profesor dogmatike na Teološki fakulteti in upok. mariborski nadškof dr. Marjan Turnšek. Praktično obliko timskega delovanja v pastorali so nam prikazali župnik in sodelavci Pastoralne zveze Slovenj Gradec, ki združuje 4 župnije in je eden od najbolj poznanih poskusov iskanja nove oblike delovanja Cerkve na Slovenskem v sodobnih razmerah, ko že čutimo veliko pomanjkanje duhovnikov in na drugi strani pripravljenost na sodelovanje s strani laikov. Lepo so nam približali način dela, proces, skozi katerega so šli, vidne uspehe nekajletnega dela, pa tudi stiske in težave, s katerimi se srečujejo.

   Duhovniski dnevi 2019 01Skozi dan in zlasti zvečer pa je bilo dovolj možnosti tudi za pogovore in družabna srečanja. Udeleženci smo bili zadovoljni in smo potrdili skupno željo, da se prihodnje leto spet srečamo.
   Vsekakor so potrebna iskanja novih oblik in načinov pastoralnega delovanja, saj se življenje hitro spreminja, osnovne človeške in pastoralne potrebe pa ostajajo. Kako času in razmeram primerno odgovarjati nanje? To je naša naloga in skrb. V odprtosti za navdihe Svetega Duha in v medsebojnem zaupanju, povezanosti in sodelovanju med duhovniki in laiki bomo lahko odgovarjali tudi na sedanje in prihodnje izzive. Taka srečanja so nam v pomoč in potrditev.

Miha Herman

Duhovniski dnevi 2019 02

Duhovniski dnevi 2019 04

 

Delite prispevek s prijatelji!