Tudi v celjski škofiji na mnogotere načine sodelujemo v duhovnem dogajanju svetovne molitvene osmine za edinost kristjanov, ki letos poteka pod geslom, v luči besede apostola Pavla iz 2 Kor: »Kristusova ljubezen nas priganja« (2 Kor 5,14). Letošnja molitvena osmina poteka v znamenju 500-letnice reformacije, ki jo je leta 1517 začel Martin Luther. On je v začetku imel najboljši namen, da bi prenovil Cerkev, ki je vedno, nekoč in danes, potrebna prenove. Poznejši zgodovinski razvoj je ta proces prenove pripeljal do neljubih dogodkov, do sporov, nasprotovanja, vojn in medsebojnih spopadov. Je pa tudi res, da je Božji Duh vseskozi nagibal in usmerja med seboj sprte brate in sestre iste vere, da smo iskali pota, ki vodijo k popolnejši edinosti, ki je in mora biti razpoznavno znamenje Jezusovih učencev (prim. Jn 13,35).
Ekum mol jan 2017 02Tako smo veseli in Bogu hvaležni, da letos prvič v zgodovini obhajamo molitveno osmino ne več v nasprotovanju in medsebojnem obtoževanju, ampak v iskreni molitvi in prizadevanju, da bi šli drug drugemu naproti in bi si iskreno prizadevali za popolnejšo edinost, ki naj bogati in navdihuje naše medsebojne odnose.
V tem duhu smo se na začetku molitvene osmine, v sredo, 18. januarja 2017, zbrali v župniji Sv. Duha v Celju k uvodni sveti maši in ekumenskemu bogoslužju, pri katerem so poleg katoličanov sodelovali predstavniki Evangeličanske Cerkve v Sloveniji skupaj s škofom mag. Gezo Filom in predstavniki Srbske pravoslavne Cerkve z g. Milanom Dudukovićem, celjskih pravoslavnim parohom in škofovim namestnikom za Srbsko pravoslavno Cerkev v Sloveniji. Molitveno srečanje je bogatilo petje župnijskega pevskega zbora ter evangeličanske mladinske vokalno instrumentalne skupine iz Murske Sobote in mladinske vokalno instrumentalne skupine iz Stolne župnije Sv. Danijela v Celju. Božja beseda, ki jo v teh dneh skupne molitve poslušamo in nagovori, ki širijo naše ekumensko obzorje, naj v nas budijo novo pripravljenost, da bomo vztrajali in napredovali na različnih poteh, ki vodijo k popolnejši edinosti, v slavo božjo in za blagor vseh ljudi, za našo sedanjost in, Bog daj, za našo še svetlejšo prihodnost.

Stanislav Lipovšek, celjski škof

Ekum mol jan 2017 04

Ekum mol jan 2017 03

Delite prispevek s prijatelji!