Ko papež Frančišek v apostolski spodbudi »Veselje evangelija« govori o družbeni razsežnosti evangelizacije (prim. VE 244-246), med drugim pravi, da delo za edinost kristjanov nikakor ni neka poslastica posameznih navdušencev, še manj zgolj diplomacija ali dolžnost izpolnjevanja zapovedi našega Gospoda Jezusa Kristusa, ampak je sestavni del in neodložljiva razsežnost oznanjevanja evangelija. Že v nekdaj krščanski Evropi čutimo, kako smo neprepričljivi, ko oznanjamo edinost in mir, pa tega ne živimo. Še bolj to čutijo misijonarji, ki bi naj evangelij miru in edinosti oznanili mladim narodom Azije in Afrike, pa smo kristjani med seboj še vedno ločeni in nastopamo kot nasprotniki in tekmeci. Še huje je, da smo se tako navadili na tako stanje, da nas to niti ne vznemirja.
Zelo smo hvaležni papežu Frančišku, ki vedno znova išče priložnosti, utira nova pota in neumorno gradi nove mostove edinosti, miru in sodelovanja med kristjani in med kristjani in pripadniki drugih svetovnih verstev. Tako se je februarja lani srečal z ruskim patriarhom Kirilom v Havani, kjer sta podpisala znamenito izjavo o odnosih med katoličani in Rusko pravoslavno Cerkvijo. Lani oktobra se je švedskem mestu Lund srečal s predstavniki Svetovne luteranske zveze in letos s predstavniki pravoslavnih kristjanov in muslimanov v Egiptu.
Tudi v Sloveniji smo imeli ekumenska srečanja v okviru Molitvene osmine za edinost kristjanov, pa tudi ob drugih priložnostih, zlasti ob spominski slovesnosti pri ruski kapelici na Vršiču in na srečanju med katoličani in evangeličani v Murski Soboti in drugod.
Že lani, na slovesnosti ob 100-letnici ruske kapelice na Vršiču, so nas predstavniki Ruske pravoslavne Cerkve povabili na obisk v Rusijo. Vabilu smo se odzvali letos, ko se je od 15. do 18. maja v Moskvi mudila delegacija Slovenskega ekumenskega sveta, ki v okviru SŠK skrbi za odnose med krščanskimi Cerkvami. Delegacijo je v Moskvi sprejel metropolit Hilarion, predstojnik Oddelka za zunanje odnose Ruske pravoslavne Cerkve. V prijateljskem srečanju smo se pogovorili o našem nadaljnjem sodelovanju. Med drugim smo gospodu metropolitu predlagali, da bi si ob letošnjem srečanju na spominski slovesnosti na Vršiču rezervirali čas za pogovor o našem delu za blagor družine in za mlade, v duhu Izjave, ki sta jo patriarh Kiril in papež Frančišek podpisala v Havani. Predlog je bil z veseljem sprejet.
Ekum deleg Moskva maj2017 01Delegacijo je na sedežu ambasade RS v Ruski federaciji sprejel tudi gospod Primož Šeligo, veleposlanik RS v Ruski federaciji, ki se je udeležil tudi sprejema, ki ga je na sedežu Apostolske nunciature pripravil apostolski nuncij v Ruski federaciji gospod nadškof Celestino Migliore. Obiskali smo tudi katoliškega nadškofa moskovske nadškofije gospoda Pavla Pezzija, se z njim zadržali v bratskem pogovoru in nato obiskali tudi moskovsko katoliško stolnico, kjer smo skupaj z duhovniki in verniki obhajali sveto mašo. Zelo smo hvaležni društvu Slovenija-Rusija, ki nam je tako skrbno pripravilo spored našega bivanja v Moskvi, da je ostalo še nekaj časa za ogled najvažnejših znamenitosti ruske prestolnice. Slovo od naših prijaznih gostiteljev ni bilo težko, saj se bomo letos znova srečali, na zadnjo nedeljo v juliju, ko bo spominska slovesnost pri Ruski kapelici na Vršiču.

+Stanislav Lipovšek, celjski škof,
predsednik Slovenskega ekumenskega sveta

Delite prispevek s prijatelji!