Tudi letos je bilo, kljub vsem oviram vsled epidemije, v soboto, 25. julija 2020, ob 10. uri pri Ruski kapelici na Vršiču srečanje med predstavniki ruskega in slovenskega naroda, pa tudi med predstavniki Ruske pravoslavne Cerkve, Katoliške Cerkve, Srbske pravoslavne Cerkve in Evangeličanske Cerkve v Sloveniji. Naši mediji so obširno poročali o dogajanju na Vršiču, kjer je predstavnik Ruske pravoslavne Cerkve gospod Tihon, nadškof Ruske pravoslavne škofije v Berlinu in celi Nemčiji, s sodelavci obhajal spominsko bogoslužje za rajne ruske vojne ujetnike, ki jih je leta 1916 zasul snežni plaz pri gradnji ceste na Vršič. V imenu Slovenije je zbrane nagovoril Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta RS, v imenu Ruske federacije je govoril Timur Eyvazov, ruski veleposlanik v RS.
   Navzoč je bil predsednik RS gospod Borut Pahor, predsednik Državnega zbora Igor Zorčič, več ministrov, predstavniki diplomatskega zbora in veliko prijateljev dogajanja pri Ruski kapelici, ki ga vsako leto skrbno pripravlja Društvo Slovenija-Rusija, Veleposlaništvo Ruske federacije v Sloveniji in občina Kranjska Gora.
   Zelo pomembno je tudi dogajanje, ki se vsako leto vrši na predvečer v župnijski cerkvi v Kranjski Gori, ko se za rajne ruske vojne ujetnike obhaja spominska sv. maša. Letos je somaševanje vodil upok. celjski škof Stanislav Lipovšek. Somaševali so: dr. Robert Petkovšek, dekan Teol. fakultete v Ljubljani in profesorji: dr. Bogdan Dolenc, dr. Tone Štrukelj, p. dr. Vinko Škafar, domači župnik Janez Šimenc in Gregor Celestina, spiritual v Bogoslovnem semenišču. Navzoči so bili predstavniki Ruske pravosavne Cerkve: (glej sliko) Nadškof Podolski Tikhon in diakon Archil, predstavnik Srbske pravoslavne Cerkve gospod Porfirije, metropolit zagrebško ljubljanski, in mag. Leon Novak, škof Evangeličanske Cerkve v Sloveniji. Vsi trije predstavniki bratskih Cerkva so nagovorili tudi zbrane vernike, med katerimi so bili navzoči tudi predstavniki Veleposlaništva Ruske Federacije v Sloveniji. Na koru je dovršeno prepeval Mešani pevski zbor Kranjska Gora.
   Tako je celotno spominsko slavje znova v odlični meri uresničilo načelo papeža Frančiška, ki pravi, da edinost ne pade z neba, ampak se živi in uresničuje tam, kjer skupaj hodimo, skupaj molimo in skupaj delamo.

+msgr. Stanislav Lipovšek, upok. celjski škof

Delite prispevek s prijatelji!