Sv. Maksimilijan Celjski je sozavetnik celjske škofije, pa tudi godovni zavetnik celjskega škofa Maksimilijana Matjaža. Zato je bil 12. oktober 2021, ko sv. Maksimilijan goduje, prazničen dan za škofa, njegove sodelavce in prijatelje in za celotno škofijo.

Tradicionalno je na ta dan sveta maša v cerkvici sv. Maksimilijana v Celju, v bližini domnevnega kraja svetnikove mučeniške smrti. Daroval jo je celjski škof Maksimilijan ob somaševanju apostolskega nuncija v Sloveniji g. Speicha, ki je zbrane duhovnike in vernike nagovoril v homiliji. Osvetlil je teološko krepost čistosti, ki danes ni prav moderen izraz, ima pa globok duhovni pomen, saj opisuje človekovo prizadevanje, da bi videl Boga in ga pri tem ne bi ovirala “zamazana očala”, ampak bi bil pred Bogom čim bolj transparenten in gledanje čimbolj neposredno.

Škof Maksimilijan je goste po sveti maši povabil k ogledu Pokrajinskega muzeja Celje, kjer jih je sprejel g. direktor Stane Rozman in jih osebno vodil po izredno bogatih in odlično predstavljenih zbirkah o antični Celei in obdobju celjskih grofov.

Po ogledu so se povabljeni zbrali ob slavnostnem godovnem kosilu v župnišču sv. Danijela.

Maksimilijan okt 2021 02

Maksimilijan okt 2021 03

Maksimilijan okt 2021 04

Delite prispevek s prijatelji!