Novica, da je papež Benedikt XVI. 12. februarja 2013, na praznik Lurške Matere Božje, objavil, da bo 28. februarja 2013 odstopil, nas je vse močno presenetila. Res je, da Zakonik cerkvenega prava (kan. 232, &2) predvideva tak odstop in da je papež Benedikt XVI. o tej možnosti govoril v znanem intervjuju, vendar s to možnostjo nihče ni računal in tudi zgodovina katoliške Cerkve vsaj zadnjih 600 let ne pozna podobnega primera.
   Odločitev svetega očeta sprejemamo z velikim spoštovanjem, ker smo prepričani, da je to odločitev sprejel po daljšem in treznem premisleku in v molitvenem soočenju z dano situacijo. Globokemu spoštovanju pred to odločitvijo se pridružuje velika hvaležnost za darove, ki jih je papež Benedikt XVI. v času svojega pontifikata podaril Cerkvi in še posebej Cerkvi v Sloveniji, ko je ustanovil 3 nove škofije in mariborsko škofijo povzdignil v nadškofijo in v sedež metropolije. Med vidnimi sadovi njegove službe so zlasti njegove okrožnice in apostolske spodbude ter 13. redna sinoda škofov o novi evangelizaciji, ki je bila lani oktobra v Rimu. Velik dar Cerkvi je tudi Leto vere, ki ga obhajamo ob 50. obletnici II. vatikanskega koncila in 20. obletnici izida Katekizma katoliške Cerkve, pa tudi trilogija Jezus iz Nazareta, ki bogati naše poznavanje Jezusa Kristusa in nas povezuje z njegovim odrešenjskim poslanstvom.
   Novica o odstopu papeža Benedikta XVI. me je osebno globoko prizadela, ker sem s papežem Benediktom močno povezan tudi po zaupanju, ki mi ga je izkazal, ko me je sprejel v zbor škofov in me imenoval za celjskega škofa. S papežem Benediktom sem se tudi večkrat osebno srečal, še posebej v času rimske sinode o novi evangelizaciji, ki sem se je udeležil kot delegat Slovenske škofovske konference.
    Duhovnike, redovnike, diakone, bogoslovce, redovnice in vse vernike celjske škofije lepo vabim, da smo v teh prelomnih časih združeni v hvaležni molitvi za papeža Benedikta XVI., ki bo po odstopu svojo službo Cerkvi uresničeval z molitvijo, istočasno pa vas vabim in prosim, da že sedaj, še posebej pa po objavi volitev za novega papeža, veliko molimo in prosimo Svetega Duha, da bodo kardinali izvolili primernega naslednika, ki bo zvesto nadaljeval Petrovo službo in nas povezoval v veri in edinosti.

Stanislav Lipovšek, celjski škof

Delite prispevek s prijatelji!