Iz prazničnega nagovora škofa Maksimilijana otrokom v reviji Mavrica:

V evangeliju na praznik Jezusovega rojstva slišimo: »Resnična luč, ki razsvetljuje vsakega človeka, je prihajala na svet« (Jn 1,1–18).

Dragi otroci, noben človek nima rad teme. Ko je tema, nas je strah, ker nikogar ne vidimo in si predstavljamo, da so okrog nas hudobni ljudje ali pa da smo sami. Ko se v temi prižge luč, tema in strah izgineta.

Božiču, Jezusovemu rojstnemu dnevu, bi lahko rekli tudi praznik luči. Z Jezusovim rojstvom je namreč na zemljo stopil Bog. Vendar ne kot neki velikan, pred katerim bi vse trepetalo, ampak kot majhen otrok, ki se ga lahko vsak razveseli, ki se ga nihče ne boji. Ki želi, da ga sprejmemo.

Sveto pismo imenuje Jezusa Luč. Zakaj? Ker nam pokaže, da nismo sami, da smo njegovi bratje in sestre, da je Bog naš oče, ki nas ima rad.

Jezus se je rodil v revnem hlevu v Betlehemu, da ljudje ne bi mislili, da morajo biti bogati, da bi si Boga zaslužili. Prvi, ki so ga pozdravili in so se greli ob njegovi luči, so bili preprosti pastirji. Angeli so pastirjem takrat naročili, naj to betlehemsko Luč raznesejo po vseh domovih, da ljudi ne bo več strah. Po Jezusovem rojstvu namreč noben človek ni več sam.

Vsako leto zato v Betlehemu mladi pred praznikom Jezusovega rojstva prižgejo luč miru, ki jo potem ponesejo na vse kraje in v vse domove, tudi v Slovenijo. 

Sprejmite to Luč v vaš dom, v vašo družino!

Prispevek je bil objavljen v reviji Mavrica, številka izdaje 4, letnik 52

Delite prispevek s prijatelji!