V soboto, 15. aprila 2023, se je v Domu sv. Jožefa v Celju zbrala zanimiva skupina ljudi. Okoli 60 bosih posameznikov se je odzvalo vabilu »Sezuj se«.

Bosih?

No ja, v resnici so imeli na svojih nogah čevlje, njihova srca pa so bila sezuta (kot je v uvodnem razmišljanju dejal škof Maksimilijan) zato:

– ker so se pred Gospodom počutili domače, sprejete, objete – kot se počutimo doma, v svoji dnevni sobi, kjer ne nosimo čevljev…;

– da bi po svoji sezutosti doživeli stik z realnostjo, s površino, s hrapavostjo, z gladkostjo poti, ki jih vodi k bližnjemu…;

– da bi se zavedali svetosti kraja in odnosa, kjer se dogaja oznanjevanje, in bi vanj stopali ne toliko z računanjem na svojo dobro »opremo, obutev«, ampak na to, da Bog želi delati po njih in z njimi, ko dajo na razpolago svoje talente in sposobnosti skupaj z omejenostmi in slabostmi.

Katehetski dan je pripravila ekipa Katehetske službe Škofije Celje za vse, ki so povezani s katehezo – laike, redovnice, duhovnike, škofe (prišla sta oba 😊).

Po uvodnem klepetanju in pozdravljanju, smo se uglasili z molitvijo in pesmijo, nato nas je z razmišljanjem ob Božji besedi spodbudil prvi katehet – škof Maksimilijan.

Udeležencem so bile ponujene 3 delavnice
– ena o katehezi najstnikov s konkretnimi primeri in igro vlog, ki jo je pripravila gostja dr. Barbara Simonič (z naslovom Ne da se mi, brez veze, kr’ neki…);
– druga o sodobnih pristopih v katehezi, z izkušnjami dobre prakse – družinske kateheze (z naslovom Obračun s katehezo);
– tretja z dinamiko velike igre, ki popelje katehezo ven iz učilnice (z naslovom Picasso – ustvarjanje slike za škofa).

Delavnice so potekale v dveh krogih, da so se lahko navzoči vključili v te, ki so jih zanimale.

V odmorih so jim bila na voljo razstavljena gradiva in pripomočki za katehezo.

Pred skupnim kosilom pa so se udeleženci še malo igrali (»Če ne postanete kakor otroci….« prim. Mt 18,3) in tako skupaj s preprostim veseljem prejeli še kakšno koristno idejo za katehetsko igro in dinamiko.

(Avtor fotografij Janez Meden)

Delite prispevek s prijatelji!