Letošnja molitvena osmina, ki je potekala od 18. do 25. januarja 2014, se je v celjski škofiji končala v stolni cerkvi sv. Danijela s praznično sveto mašo ob prazniku spreobrnjenja apostola Pavla in ekumenskim molitvenim bogoslužjem, ki so ga na povabilo celjskega škofa dr. Stanislava Lipovška sooblikovali predstavniki bratskih krščanskih Cerkva – Srbske pravoslavne Cerkve in Evangeličanske Cerkve v Sloveniji.
   Sklep osmine za edinost 2014 019
Molitveno bogoslužje je sestavljalo oznanilo Božje besede, odlomek iz Pavlovega pisma Korinčanom, ki ga je prebral mag. Leon Novak, evangeličanski duhovnik iz Murske Sobote, in ki vsebuje tudi osrednje vprašanje letošnje molitvene osmine: “Mar je Kristus razdeljen?” (1 Kor 1,13). Nato je evangeličanska mladinska pevska skupina iz Murske Sobote zapela prekmursko duhovno pesem, ki je navzoče uvedla v nagovor mag. Geze Filo, škofa Evangeličanske Cerkve v Sloveniji, ki se je v razmišljanju dotaknil pomena molitvenih srečanj za edinost in sodelovanja na vseh ravneh, od realnega ekumenizma konfesionalno mešanih družin, do srečanj vernikov, verskih voditeljev in teologov, še najbolj pa osebnega spreobrnjenja h Kristusu in pričevanja za njegovo veselo oznanilo. Po gospelu mladih iz Murske Sobote, je gospod Wadia Kidess, član Srbske pravoslavne Cerkve zapel bogoslužni spev, himno na čast Devici Mariji, najprej v arabskem jeziku, saj prihaja iz Sirije, in nato še v srbskem jeziku ter tako navzoče obogatil z delčkom duhovnega zaklada krščanstva Vzhoda. Pri ekumenskem bogoslužju sta Srbsko pravoslavno Cerkev predstavljala Milan Duduković, arhijerejski namestnik in paroh Srbske pravoslavne Cerkve v Celju, in Isa Kidess, duhovnik Srbske pravoslavne Cerkve.

   Sklep osmine za edinost 2014 027
Celjski škof se je v svojem nagovoru zahvalil gostom za njihovo pripravljenost za sodelovanje in poudaril, kakšno pomembno dogajanje se je začelo pred 50. leti, ob koncu II. vatikanskega koncila, ki je v Katoliški Cerkvi odprl vrata ekumenizma. Od takrat se zavedamo, spoštujemo in cenimo bogastvo različnosti, jo spoznavamo in v zaupanju stopamo na pot edinosti, na katero nas kliče Gospod, čeprav ne vemo, kam nas bo pripeljala. Škof je izrazil upanje, da je tudi to molitveno srečanje del poti naproti edinosti.

  Sklep osmine za edinost 2014 021
 Diakon celjske škofije, Marko Rakun, je vodil prošnje za edinost, potem so navzoči molili molitev, ki je del skupnega izročila vseh, očenaš, in si nato izrazili pozdrav miru. Srečanje se je končalo s sklepnim blagoslovom škofa Lipovška.

Sklep osmine za edinost 2014 030

Sklep osmine za edinost 2014 033

Sklep osmine za edinost 2014 016Sklep osmine za edinost 2014 032

Sklep osmine za edinost 2014 009Sklep osmine za edinost 2014 004

 

Delite prispevek s prijatelji!