Misterij odrešenjske drame Kristusovega trpljenja in vstajenja

   Po štirinajstih letih bo v atriju župnišča v Laškem ponovna uprizoritev pasijonskih iger, v katerih bo sodelovalo več kot sto nastopajočih igralcev in pevcev. Uprizoritve bodo:

  • ponedeljek, 21. april 2014, ob 20. uri,
  • petek, 25. april 2014, ob 20. uri,
  • nedelja, 27. april, ob 20. uri,
  • nedelja, 4. maj 2014, ob 20. uri.
    Župnija sv. Martina v Laškem ga organizira v sodelovanju s KD Koral ob letošnjem misijonu in novi maši g. Ivana Hrastnika.

   Na slovenskem je najbolj poznan Škofjeloški pasijon, predvsem zaradi prvega v slovenščini ohranjenega gledališkega besedila, ki ga je uporabljal Lovrenc Marušič (1676-1748), kasnejši kapucin z redovnim imenom oče Romuald. V začetku 18. stoletja so marsikje po Evropi pripravljali dramske pasijonske procesije. Na našem področju so poleg škofjeloške znane predvsem kapucinske procesije v Ljubljani. Manj pa je znano, da se je v istem času kot v navedenih krajih odvijal pasijon tudi v Laškem, kjer je prva uprizoritev izpričana že l. 1645, uprizarjali pa so jih do l. 1870. Nadaljevanje tradicije laških pasijonskih iger v 20. stoletju predstavlja uprizoritev Gregorinovega pasijona na trgu pred cerkvijo. Zgodovinski viri poročajo, da so ga igrali štirinajst dni, gledalci so hodili od vsepovsod in prenočevali pod kozolci okoliških kmetov.
   Po petdesetletnem premoru se je l. 1985 veroučna skupina v Laškem odločila ob takratni novi maši gospoda Jožeta Hrastnika ponovno oživiti pasijonsko tradicijo mesta ob Savinji. Besedilo je priredila in režijsko delo opravila prof. Ljudmila Treven, roj. Turnšek. Ponovitev je pasijon doživel ob novi maši gospoda Ivana Platovnjaka l. 1989.
   Ponovno je bil pasijon uprizorjen v počastitev prvega obiska papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji leta 1996. Z mnogimi spremembami in dopolnitvami v scenariju, ki jih je pripravila režiserka Magdalena Hrastnik, je bil pasijon zaradi obnovitvenih del na župnijskem dvorišču uprizorjen v Kulturnem domu.
   Še z nekaterimi izboljšavami v scenariju, s katerimi je režiserka Magdalena Hrastnik zasledovala doslednost evangelijskim pisateljem, je Laški pasijon doživel ponovno uprizoritev ob prelomu tisočletja l. 2000.
   Prihodnje leto bo minilo trideset let, ko so se mladi laške župnije odločili takratnemu svetu, ki je bil vse prej kot naklonjen tovrstnim vsebinam, posredovati dva tisočletno Jezusovo odrešenjsko sporočilo. Kar nekaj je nastopajočih igralcev, ki so sodelovali pri (skoraj) vseh dosedanjih izvedbah, so sicer starejši za navedeno število let, so pa tudi tekom vseh teh let pridobili nekaj življenjske modrosti.
   V letošnjo pripravo Laškega pasijona so poleg že »prekaljenih« igralcev vključene vse generacije župnijskega občestva, ki vam pripravljajo lepo duhovno in umetniško doživetje.

Informacije:
e-mail: laski.pasijon@gmail.com
031-699-406 (Martin Hrastnik)
070-647-644 (Srečko Maček)
http://www.zupnijalasko.si/

Delite prispevek s prijatelji!