V nedeljo, 12. januarja 2020, na praznik Jezusovega krsta, ob 10. uri, je bila v celjski stolnici škofova maša, med katero je Roman Kavšak iz župnije Sv. Mihaela v Šoštanju prejel liturgično službo lektorat-bralec božje besede. To je služba, ki jo lahko prejmejo za to primerni možje, ki po naših župnijah berejo božjo besedo, pomagajo pri verouku in sodelujejo pri oznanjevalni službi Cerkve.

V novejšem času pa postaja lektorat skupaj z akolitatom tudi stopnja na poti v službo stalnega diakona, ki jo lahko po ustrezni pripravi prejmejo za to primerni poročeni možje, ki potem v župniji opravljajo službo stalnega diakona. Stalni diakon je zato v veliko pomoč duhovniku, ko pomaga pri verouku, sodeluje pri karitativnem delu in še posebej pri bogoslužju, ko lahko krščuje, prisostvuje pri poroki, vodi pogrebe, oznanja božjo besedo in animira različne pobožnosti božjega ljudstva. Tudi za stalnega diakona velja splošno pravilo, da mora službo za blagor božjega ljudstva potrjevati z osebnim zgledom, še posebej z zgledom družinskega življenja. To si prizadeva tudi družina Kavšak, ko očeta Romana v njegovi službi podpira žena in sedem otrok.

Naj bo to bogoslužno slavje spodbuda, da bomo skrbeli tudi za formacijo stalnih diakonov in bo ob velikem pomanjkanju duhovnikov prav poskrbljeno za duhovni blagor vernikov.

+ Stanislav Lipovšek, upok. celjski škof

Delite prispevek s prijatelji!