Škof Maksimilijan je na nedeljo Božje besede, 21.1.2024 v celjski stolnici za celotno celjsko škofijo razglasil LETO MOLITVE.

“Z današnjo nedeljo se želimo tudi mi, Cerkev v naši celjski škofiji, pridružiti papeževemu romanju v letu molitve.

Sveti oče je namreč vso Cerkev pozval, naj se v letu 2024, ki je leto pred jubilejnim letom 2025, ko bomo obhajali sveto leto naše vere, na to sveto leto pripravljamo s poglobljeno molitvijo. Z molitvijo, ki naj bo sad našega pogovora, našega preprostega zaupanja v Gospoda in v njegovo Besedo in njegovo navzočnost med nami. Da bi res postali bolj molitveni.

Sveti oče nam ne želi to leto naložiti nekih dodatnih molitev, ki naj bi jih molili, ampak želi, da bi naše življenje, naši pogovori, naše besede postajale lepe, postajale bolj tople, bolj polne ljubezni ali z drugo besedo, da bi postajali molitev. Potrebno je več pozornosti, večkrat ponoviti besedi hvala in prosim, večkrat izraziti hvaležnost nad tem, kar doživljamo in kar imamo, večkrat opaziti dobro, ki nam je storjeno po drugem, po Bogu, po svetu, po življenju. Reči: Hvala! Se ustaviti, se začuditi. In zgodila se bo Bogu najlepša molitev.

Tisto, kar res potrebujemo, da bi molitev postala način življenja naših src, sta čas in tišina. Danes to še kako zelo močno potrebujemo. Ko si mislimo, da nimamo ne časa ne tišine, pa imamo vse to pravzaprav na dosegu rok.

Samo odločiti se je treba. Ko zaprem oči, izklopim takšne in drugačne motilce, ko sem pred Njim, ko se zavedam, kdo sem, da sem Njegov ljubljeni in da mi je Bog v njegovem Sinu že vse izročil.

Zato, dragi bratje in sestre, vzemimo si v tem letu predvsem čas za tišino. Potem bomo našli čas za Boga, za bližnjega, pa tudi za samega sebe. Mati Terezija je nekoč dejala: Sad tišine je molitev. Sad molitve je vera. Sad vere je ljubezen. Sad ljubezni je služenje. Sad služenja pa je mir. Naj nam Bog po svojem ljubljenem Sinu, po Svetem Duhu, po svoji ljubezni vedno znova podeljuje teh velikih darov, ki jih tako zelo potrebujemo in si jih želimo.”

Delite prispevek s prijatelji!