Ob delu z mladimi mi je velik izziv predstavljala priprava srečanj. Kako pripraviti srečanje, ki bo poleg druženja poskrbelo za zanimivo vsebino skozi katero bomo spoznavali katoliško vero in se spraševali ob življenjskih vprašanjih? Pogosto sem porabil veliko časa in energije. Vse dokler nisem izvedel za program LifeTeen.

Koordinator programa pri Katoliški mladini, Emanuel Meserko je o njem zapisal:

“Life Teen je ameriška katoliška organizacija. Njeno poslanstvo, najstnike voditi h Kristusu, je še kako vidno in ga uresničujemo skozi pripravo gradiv za srečanja na župnijah, poletnimi kampi in usposabljanjem, kot je bilo na primer tudi to, ki smo se ga udeležili v Španiji. Za nas v Sloveniji, kjer se v okviru Katoliške mladine program odvija od leta 2020, se mi zdi tako usposabljanje, kot tudi poletni kamp, ki ga pripravljamo, ter podpora župnij z gradivi, pomembno za ustvarjanje kulture kakovostne mladinske pastorale, ki je zasidrana v Kristusu in tja mlade tudi vodi.” Več o programu lahko izveste na spletni strani Katoliške mladine.

 

V tem prispevku z vami želim deliti izkušnjo in vtise z evropskega LifeTeen usposabljanja, ki je od 1. 3. 2024 do 3. 3. 2024 potekalo v Španiji na gori Montserrat. Skupno se je usposabljanja udeležilo preko 400 katehetov, duhovnikov, redovnic in redovnikov iz več držav, od tega 19 predstavnikov iz Slovenije. Vse nas je povezovala ljubezen do dela z mladimi in želja, da jih vodimo bližje Bogu.

Tridnevno druženje nas je obogatilo z mnogimi pričevanji in nagovori španskih duhovnikov, ameriških katehetov ter mladih gorečih kristjanov. Vsak dan smo obhajali sveto mašo v baziliki, ki sta jo darovala Barcelonska pomožna škofa Javier Vilanova in Salvador Cristau Coll. Ob somaševanju okrog 50 duhovnikov in polni cerkvi mladih, smo evharistijo resnično doživeli kot vir in vrhunec krščanskega življenja. Vsak dan smo sklenili z adoracijo ob slavilni glasbi, trenutkih tišine in možnostjo za prejem zakramenta sprave. To so bili  še posebej milostni trenutki.

Rdeča nit letošnjih LifeTeen srečanj je resnična prisotnost Jezusa v evharistiji. Ob delu z mladimi se je dobro zavedati dejstva, da mladi niso prihodnost Cerkve, ampak so del Cerkve. Danes, v tem trenutku zgodovine hrepenijo po sprejetosti, vključenosti in ljubezni.

LifeTeen je začel duhovnik, ki se je soočil z odhodom mladega aktivnega fanta iz katoliške vere. Ko se je srečal z njim in ga vprašal kaj je razlog, da je zapustil katoliško cerkev, je fant odgovoril: “V 16 letih se nikoli nisem počutil sprejetega in ljubljenega, takšnega kot sem.”

Kateheti smo torej pred odgovorno nalogo. Pripravljamo lahko metodološko popolne programe in jih izvajamo z najboljšimi pedagogi, psihologi, duhovniki, itd. Toda, če ob tem pozabimo na gradnjo odnosov, če ostajamo pri nauku in mladih ne vodimo do osebne izkušnje Boga, potem smo zgrešili poslanstvo, ki nam ga je zaupal Jezus.

Vprašanje, ki si ga ob tem zastavljam je: “Sem danes bližje Bogu, kot sem bil pred letom dni?” Če imam iskren in pristen odnos z Bogom, potem se mora to poznati v mojem vsakdanjem življenju. Do konca življenja ne bom pozabil pogleda mladega duhovnika, ki je v Španiji med adoracijo nosil monštranco. Njegov pogled je bil pogled ženina, ki gleda svojo nevesto, obraz poln predanosti, ljubezni, vere in zaupanja v Boga. Spregovoril ni niti besede, a je njegov obraz povedal vse. Ob tem sem se spomnil besed sv. Terezije iz Kalkute: Če Jezusa nimamo, ga ne moremo dati. Zato potrebujemo evharistijo. Samo evharistija, samo Jezus nam more dati veselje, da izvršujemo svoje delo s smehljajem.”

Poklicani smo, da smo zvesti, ne uspešni. Zaupajmo Bogu in dopustimo, da dopolni svojo moč v naši slabotnosti. Naše delo je, da ljubimo in to najbolje kot zmoremo. Da bi to zmogli, so nas še posebej povabili, da “ob vsaki priložnosti molíte v Duhu z vsakršnimi molitvami in prošnjami.” (Ef 6,18a).

Naša pot v Španijo ni bila naključje. Bog je želel, da smo se srečali in izkusili trenutke milosti in njegovih navdihov. Želel nam je sporočiti, da ima naše delo, naše življenje smisel in namen. Pokazal nam je, da potrebujemo drug drugega in smo poklicani, da ljubimo Boga in svojega bližnjega. Hvaležni smo vsem, ki so nam to pot omogočili.

Izkušnja Španije nas navdaja z navdušenjem, ki ga želimo ponesti med naše mlade.

Trenutno se v Škofiji Celje s programom LifeTeen spoznavamo v mladinski skupini, ki zajema mlade iz župnij Mozirje, Rečica ob Savinji, Šmihel nad Mozirjem in Šmartno ob Dreti.

Glede programa v Cerkvi na slovenskem, pa koordinator Emanuel Meserko pravi:

“Trenutno Life Teen-ov program uporabljajo na desetih župnijah. Če bi govorili o aktivnosti, pa je ta številka zaenkrat še manjša, predvsem ker se župnije še učijo, kako program zares implementirati. V tem “postopku” tako tudi marsikatera župnija “obupa” saj je za tak program (da ga izvajaš v celoti) potrebno sodelovanje celotnega župnijskega občestva – duhovnika, mladih odraslih in staršev ter drugih. Možnosti, koga lahko vključimo v Life Teen so neskončne. Life Teen ne pomeni samo gradiv, ki jih dobiš, potem pa se bo zgodil čudež. Life Teen potrebuje ekipo voditeljev, ki jo imenujemo “core team”, njihovo ljubezen do mladih in željo, da bi mlade vodili h Kristusu. Načrt za naprej je predvsem delati na župnijah, ki že imajo program ter na njihovem primeru učiti druge župnije.

Seveda pa vabimo tudi nove zainteresirane župnije, da se nam pridružijo. V to zgodbo pa bomo vključili tudi poletni kamp Life Teen, s katerim tudi želimo podpreti župnije na način, da bi nanj prihajale skupine mladih skupaj z odraslim spremljevalcem, ki je z njimi potem tudi skozi vse leto pri Life Teen programu na župniji.”

Klemen Klemen

Delite prispevek s prijatelji!