Ob Dnevu državnosti, ko smo obbhajali 29. rojstni dan naše domovine, so se zvrstile mnoge proslave, molitvena srečanja in sv.maše za domovino. Tako je Društvo »Slomškova romarska pot« tudi letos pripravilo pohod po Slomškovi poti. Romanje, ki se ga je odeležilo 21 pohodnikov so začeli pri Slomškovi rojstni hiši na Slomu pri Ponikvi in ga zaključili v Novi Cerkvi, kjer je bil bl. škof Slomšek kaplan.  Zvečer ob 19.uri je bila v celjski stolnici slovesna maša za domovino, ki jo je vodil upokojeni celjski škof dr. Stanislav Lipovšek. Poleg stolnega župnika in opata Marjana Jezernika je somaševal  predstojnik kapucinskega samostana p.Primož Kovač, predstojnik Salezijanske družine v Celju g. Slavko Pajk in načelnik Duhovne oskbe v Slovenski vojski, g. Matej Jakopič. Na koru je prepeval Stolno-opatijski cerkveni pevski zbor. Pri bogoslužju so sodelovali tudi predstavniki Srbske pravoslavne Cerkve ter Islamske verske skupnosti v Celju. Poleg vernikov Stolne župnije  so sodelovali tudi predstavniki Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo, predstavniki Gasilske zveze Celje, predstavniki Prostovoljnih gasilskih društev mesta Celja, predstavniki vzgojno-izobraževalnih, kulturnih in zdravstvenih ustanov našega mesta ter predstavniki Mestne občine Celje, skupaj z g. županom g, Bojanom Šrotom.

Upokojeni celjski škof je v homiliji izhajal iz Jezusovega govora na gori, ki v središče krščanskega življenja postavlja ljubezen do bližnjega, ki dobiva svoje konkretne oblike, ko je treba za hudo vračati dobro in ljubiti vse ljudi, tudi sovražnike. To načelo je tudi pot in rešitev za vse probleme in težave s katerimi se sooča naša domovina na poti svoje državnosti, parlamentarne demokracije  in našega družbega življenja. 

Zbrane vernike sta nagovorila in z njimi molila za domovino tudi g. Goran Šljivić, predstavnik  Srbske pravoslavne Cerkve in g. Naziv Topuz, predstavnik Islamske verske skupnosti v Celju. 

Delite prispevek s prijatelji!