Spomini na naše rajne so na praznik Vseh svetih in v začetku novembrskih dni še posebej obogateni z obiskovanjem krajev, kjer čakajo vstajenja njih telesa. Namenimo naše molitve ter prošnje usmiljenja in pomoči na krajih pobitih ali  zakopanih, ki jih je zaznamovala kruta usoda med in po vojni izvensodno umorjenih.

Škof Maksimilijan je 27. oktobra 2022 obiskal večino grobišč žrtev povojnih pobojev na ozemlju celjske škofije in v bogoslužju prosil Gospodarja življenja Božje ljubezni za duše naših rajnih. Z zbranim občestvom je prosil tudi za  mučitelje teh žrtev in priporočil celjsko škofijo Nebeškemu Očetu za dar sprave.

Obiskal je Mostec pri Dobovi, Stari Hrastnik, Hudo Jamo pri Laškem in Hudinjo v Celju. Pri molitvi v Dobovi je bil prisoten tudi brežiški župan. Tam na  protitankovskih jarkih, kjer počivajo žrtve pobojev, raste grmovje, ob njih pa njive z mladim žitom pričajo o semenu, ki je umrlo, da bi drugi imeli življenje.

Obeležje v Starem Hrastniku je zelo težko dostopen kraj. Vsako leto v juniju je tam sveta maša, ko se zberejo svojci  in verni iz župnije Šentjernej.

V Hudi jami je bilo bogoslužje pri kapeli, ko so se spomnili tudi tistih, ki so pokopani izven rova Hude Jame. Posmrtni ostanki iz samega rova so sedaj pokopani v Mariboru.

Kraji v celjski škofiji, ki nas še posebej vabijo k spominu na žrtve, so: Huda Jama pri Laškem, okolica Teharij, Hudinja v Celju, Košnica pri Celju, na pobočju nad Starim Hrastnikom, Marija Reka, Mostec pri Dobovi.

Delite prispevek s prijatelji!