V času, ko se konflikt in vojna v Ukrajini nadaljujeta in povzročata veliko trpljenja nedolžnim in ogrožata mir v širši človeški skupnosti, želi papež Frančišek skupaj z vsemi vernimi moliti pred Bogom in izkazati bližino vseh kristjanov bratom in sestram, prizadetim v vojni.

Na praznik Gospodovega oznanjenja, 25. marca 2022, je papež Frančišek ob 17h v Baziliki sv. Petra molil za mir in posvetil človeštvo in zlasti Ukrajino in Rusijo Brezmadežnemu Marijinemu Srcu. Povabil je vse verne, da se skupaj s škofi in duhovniki pridružijo molitvi in posvetitvi na ta dan.

Celjski škof Maksimilijan je molil za mir in se pridružil posvetitvi Marijinemu Srcu pri sveti maši v petek , 25. marca, v celjski stolnici ob 18h.

Med obredom je škof povedal:

“Tudi to dejanje posvetitve Brezmadežni v občestvu celotne Cerkve na čelu s Petrom je del naše sinodalne poti. »Če en ud trpi, trpijo z njim vsi udje.« (1 Kor 12,26) Gospod tudi nas opominja: »Mar mislite, da so bi ti (Galilejci) večji grešniki kakor vsi drugi, ker so to pretrpeli? Povem vam, da ne. A če se ne spreobrnete, vas vse čaka enak konec.« (Lk 13,2-3). Ne moremo se odtegniti odgovornosti za širjenje zla v svetu, saj imamo vsak dan priložnost, da z Marijino vero in zaupanjem damo prostor Besedi, ki ima moč ustavljati zlo.

Marijin »da« Bogu omogoča Božji poseg v človeško zgodovino. Odslej človek Boga ne bo več iskal nad zvezdami, temveč ga bo lahko odkrival v sebi, v sočloveku in v stvarstvu. Če ga bo spregledal na svojem pragu, v koloni beguncev, v joku mater ali v prestrašenem pogledu mladega vojaka, se bo težko v resnici srečal z njim v siju svetišča. Prisluhnimo Materi, ki nam tudi v teh čudnih časih, ko človeštvu zmanjkuje vina človečnosti, odločno prigovarja: »Karkoli vam reče, storite.« (Jn 2,5)”

BESEDILO DEJANJA POSVETITVE MARIJI (daljše besedilo papeža Frančiška)

PREDLOG KRAJŠE MOLITVE POSVETITVE IN IZROČITVE (za uporabo pri sveti maši)

Knez Miru, usmili se nas!

Marija, Kraljica miru, prosi za nas!

 

Foto: Bernardka Ratej

Delite prispevek s prijatelji!