Letošnjo Molitveno osmino za edinost so pripravili kristjani v Indoneziji, v tej daljni deželi, ki šteje okrog 265 milijonov prebivalcev, od tega je 12 % kristjanov, katoličanov in protestantov. Malo jih je, a se dobro zavedajo, da so nosilci dragocenega izročila krščanske vere, ki so jo v te kraje prinesli že v 7. stoletju, v 16. stoletju pa je tu zaživelo krščansko občestvo, ki ga je zasadil znani misijonar sv. Frančišek Ksaverij. Leta 2012 so ustanovili »Indonezijski krščanski forum«, ki podvezuje vse kristjane. Sad njihovega dela je tudi predlog za letošnjo osmino za edinost kristjanov, ki so jo načrtovali pod geslom: »Prizadevaj si za pravičnost in boš živel« (5 Mz 16,20).
   To Mojzesovo naročilo starozaveznemu ljudstvu je aktualno tudi danes, saj je prizadevanje za pravičnost izhodišče slehernega dela za boljši svet, za mir, edinost, spravo in sodelovanje med vsemi ljudmi in narodi. Kristjani bi se morali tu še posebej odlikovati.
   Letošnja molitvena osmina, ki jo je v Rimu začel papež Frančišek z ekumenskim molitvenim bogoslužjem v baziliki sv. Pavla, je potekala tudi v znamenju Svetovnega dneva mladih, ki je bil od 17. do 27. januarja v Panami. Tudi tu se je mladim pridružil papež Frančišek in so skupaj načrtovali, kako bodo uresničili Božji načrt v službi Bogu in bližnjemu. Tudi v naši domovini, pa tudi v celjski škofiji in v celjski dekaniji so bila po vseh župnijah molitvena srečanja, marsikje tudi ob sodelovanju predstavnikov bratskih krščanskih Cerkva.
   V celjski stolnici je bilo sklepno slavje molitvene osmine v petek, na praznik Spreobrnitve apostola Pavla, ko je bila ob 18. uri slovesna sv. maša, nato pa ekumensko molitveno bogoslužje, pri katerem so sodelovali: predstojnik Evangeličanske Cerkve v Sloveniji škof mag. Geza Filo, Goran Šljivić, paroh Srbske pravoslavne župnije v Celju in njegov pomočnik Issa Kidess. Na koru je prepeval Stolno-opatijski cerkveni pevski zbor, sodelovali so tudi nekateri duhovniki, redovniki in redovnice. Tako smo, upamo odgovorili na znamenje časa in trdno upamo, da bo naša molitev rojevala bogate sadove.

+Stanislav Lipovšek, upokojeni celjski škof

 

Delite prispevek s prijatelji!