Nekaj poudarkov iz pridige:

“Podaril nam je svojo Božjo naravo, naravo ki jo najbolj prepoznamo po ljubezni. Podaril nam je sposobnost ljubiti. Od tiste prve svete noči velja: vse karkoli ste storili kateremu izmed najmanjših, ste storili meni. To je tisto največje sporočilo božiča, ki pa ga lahko doumemo samo postopoma, samo korak ta korakom. A ne po nekih tujih korakih, ne po neki tuji učenosti, ampak po naših lastnih, po našem osebnem življenju. 

Da bomo Gospoda lahko prepoznali v 2.prihodu, se ga moramo učiti prepoznavati sedaj in tukaj. Tu med nami. Iskati ga med nami in v nas. Bog Oče je z rojstvom svojega sina kot otroka za vedno povezal človeško in Božje. Od takrat velja, da ne moreš ljubiti Boga brez telesa, če ne ljubiš človeka, v katerega telesu je ta Bog navzoč.

Da bi  nas močni Bog, ki je edini  vladar življenja in smrti ne prestrašil, se je na začetku pojavil na svet kot ubogi in nebogljen otrok. Kasneje ob koncu tega življenja smo tega otroka spoznali kot zasramovanega Sina človekovega, kot tistega, ki se je pustil pljuvati in teptati od nasilnežev in podležev tega sveta. Vendar ga tudi kot takega niso vsi sprejeli. Večina ga je odklonila in ga odklanja še danes. Tistim pa, ki so ga sprejeli, je dal moč, da postanejo Božji otroci.

Človek je zaradi skrivnosti te noči sposoben Božjih stvari. Pa ne zato, ker bi bil že popoln, ampak zato, ker smo sposobni ljubezni.”

 

Delite prispevek s prijatelji!