Lansko leto smo tudi v naši škofiji eno nedeljo posvetili misli in molitvi za svetniške kandidate iz celjske škofije. Takrat smo se v Marijini cerkvi v Celju posebej spomnili duhovnika Izidorja Završnika, ki je v mariborskem nacističnem zaporu prostovoljno šel v smrt namesto mladega sojetnika.

Letos smo misel na naše svetniške kandidate povezali v molitveno uro in sveto mašo za duhovne poklice na 5. Velikonočno nedeljo, 19. 5. Prav tako v Marijini cerkvi v Celju, kjer smo jo pridružili redni molitvi za duhovne poklice, na 3. nedeljo v mesecu.

Tokrat so jo pripravili verniki iz dekanije Kozje in se v njej spomnili junaških pričevalcev za vero, ki so dali življenje v težkih časih 2. svetovne vojne in po njej. Posebej so razmišljali o duhovnikih, žrtvah ustaškega nasilja v taborišču Jesenovac in o Janezu Strašku, lazaristu, ki je po vojni deloval na Hrvaškem kjer so ga leta 1947 prestregli na poti in v gozdu ubili somišljeniki komunističnega režima.

Nedelja svet kand 2019 02Sveto mašo je vodil upokojeni škof dr. Stanislav Lipovšek ob navzočnosti škofijskega upravitelja Roka Metličarja, vizitatorja lazaristov Franca Rataja CM, postulatorja postopka svetniških kandidatov mučencev p. Metoda Benedika in še 15 duhovnikov.

Na uradnem iz Rima potrjenem seznamu so za celjsko škofijo v postopku žrtvi komunizma Bernard Štuhec (bogoslovec) in Janez Strašek (lazarist), žrtve nacizma pa Izidor Završnik, Mihael Grešak, Ferdinand Potokar in p. Kerubin Tušek OFM.

 

ŠKOFOV NAGOVOR je objavljen na aktivni povezavi.

Nedelja svet kand 2019 03

Nedelja svet kand 2019 04

Nedelja svet kand 2019 05

Delite prispevek s prijatelji!