Mesec september je poleg začetka šolskega in pastoralnega leta zaznamovan tudi z velikim slovenskim svetnikom bl. Antonom Martinom Slomškom. 19. septembra se spominjamo dogodka na Betnavskem polju, ko ga je sveti papež Janez Pavel II. razglasil za blaženega, 24. septembra pa obhajamo njegov god, ko se spominjamo njegovega smrtnega dne oz. rojstnega dne za nebesa.

Nedelja v bližini njegovega godu je Slomškova nedelja, ki jo letos slovesno obhajamo 26. 9. 2021 pri Sv. Jožefu v Celju, kjer je bila ob 15h molitvena ura, ob 16h pa sveta maša, ki jo je ob somaševanju duhovnikov daroval upokojeni ljubljanski nadškof in metropolit dr. Anton Stres.

Na spletni strani Družine je poročilo o obhajanju Slomškove nedelje (avtorja Jože Potrpin, Janez Porenta).

Dan prej v soboto, 25. 9. 2021, pa je v rojstni župniji bl. škofa Slomška na Ponikvi potekal Slomškov dan s srečanjem učiteljev, vzgojiteljev, katehetov in staršev. Njegov namen je “povezovati učitelje, vzgojitelje, katehete in starše, približati bl. Antona Martina Slomška Slovencem, aktualizirati Slomškova dela in v njih prepoznati sporočila za današnji čas, sprejeti njegovo držo, “da s tožbami ne bomo poboljšali sveta, ampak naj vsak v svojem stanu stori, kolikor premore, in hitro bo boljši svet”. (spletna stran Društva katoliških pedagogov Slovenije).

Slomskov dan ponikva sep 2021 Vrabic MProgram srečanja na Ponikvi:
9.00 zbiranje na trgu pred cerkvijo sv. Martina na Ponikvi

9.30 pozdravni nagovor predsednice in duhovna misel

9.45 predavanje ddr. Barice Marentič Požarnik

10.45 odmor

11.00 kulturni program s podelitvijo priznanj in naziva častni član

12.30 sv. maša: župnijska cerkev sv Martina na Ponikvi – daruje jo celjski škof Maksimilijan Matjaž

14.00 kosilo

Slomskov dan ponikva sep 2021 Potrpin2Slomskov dan ponikva sep 2021 Potrpin1

Ob Slomškovem godu je bil izdan tudi Slomškov list 2021, ki si ga lahko ogledate:

Slomskov list 2021 naslovnica

Delite prispevek s prijatelji!