Naš škof Maksimilijan je skupaj s predsednikom SŠK, škofom Andrejem Sajetom, in podpredsednikom SŠK, škofom Petrom Štumpfom, 13. in 14. junija 2022 obiskal nekatere urade Svetega sedeža v Vatikanu.

Predstojnikom posameznih dikasterijev so škofje predstavili življenje Cerkve pri nas ter izzive, s katerimi se soočamo, predvsem na področju pastorale in evangelizacije, ki jih pred Cerkev postavlja sinodalna pot. Papeževi sodelavci so izpostavili pomen evangeljske poti Cerkve in transparentnosti pri upravljanju njenih dobrin. Dotaknili so se nujnosti dosledne obravnave spolnega nasilja ter ničelne tolerance do tega zla, kjer morajo biti v ospredju žrtve. O tem so se več pogovarjali na kongregaciji za nauk vere, kjer so se seznanili z nujnostjo večplastnega pristopa do tega vprašanja, pri čemer je potrebno posebno pozornost nameniti formaciji duhovniških kandidatov, preventivi in pomoči žrtvam.

 

 

Še posebej zanimiv je bil obisk na državnem tajništvu, ki skrbi za odnose med Cerkvijo in državami. Kardinal Parolin pozna naša odprta vprašanja in nas je spodbudil, naj iščemo ploden dialog z državnimi institucijami in si še naprej močno prizadevajmo za spravo in sodelovanje.

 

 

 

 

 

Najbolj ganljiv je bil zasebni obisk pri Svetem očetu. Papež jih je sprejel v svojem stanovanju pri Sv. Marti in se z njimi zadržal v pogovoru skoraj tri četrt ure. Zahvalil se je za sodelovanje in povezanost z apostolskim sedežem in njegovim zastopnikom v Cerkvi na Slovenskem. Poudaril je, da moli za škofe, duhovnike, redovnice in redovnike ter vse Božje ljudstvo, nas blagoslavlja in prosi, da bi Cerkev zmogla bila evangeljska sol in kvas slovenske družbe. Naš škof se mu je zahvalil za izkazano zaupanje in molitveno podporo. Papež se je zanimal za razmere v škofiji, za glavne izzive in pastoralne načrte. Zelo je vesel povezovanja, iskanja novih poti, kako naj evangeljsko sporočilo ponovno ogreje in spodbudi k misijonski gorečnosti tako duhovnike kot Božje ljudstvo.

Delite prispevek s prijatelji!