V nedeljo, 11. maja 2014, je v celjski stolnici potekalo škofijsko molitveno srečanje za duhovne poklice, ki smo ga povezali s praznovanjem 8. obletnice razglasitve celjske škofije. Celjski škof je s posebno skrbjo povabil na srečanje tudi mlade in birmance, da bi se tudi oni zavedali, kako veliko je pomanjkanje duhovnih poklicev v naši škofiji in morda bolj pogumno prisluhnili Božjemu klicu in nanj odgovorili.

   Ob 15h je bila molitvena ura pred Najsvetejšim z lepim sodelovanjem navzočih molivcev, bogoslovcev in članov Škofijske molitvene zveze za duhovne poklice, ob 16h pa slovesna sveta maša, ki so jo obogatili mladi iz glasbene skupine “Luč” iz župnije Šmarje pri Jelšah s svojim lepim in občutenim prepevanjem mladinskih duhovnih pesmi. Ob škofu je somaševalo 20 duhovnikov, sodelovali so tudi celjski bogoslovci in diakona.

    Mol duh pokl obl skof 2014 02
V nagovoru je g. škof izrazil veselje nad prisotnostjo skoraj 100 birmancev iz župnij Vransko in Senovo ter polno stolnico molivcev za duhovne poklice. Poudaril je, da kljub skrb zbujajočemu stanju v Evropi in pri nas ne izgubljamo zaupanja, da Bog kliče svoje sodelavce, potrebno pa si je zelo prizadevati, da bomo ta klic podprli z molitvijo, z ustvarjanjem primernega okolja in skrbjo za krščansko družinsko življenje. Na birmance je naslovil svojo prošnjo, da bi na življenjskem razpotju, pred katerim so, iskali svojo poklicanost, iskali svojo pot, na katero jih kliče Bog: glede poklica, glede odločitve za družino in nekateri tudi glede služenja Bogu in ljudem v duhovnem poklicu. Dotaknil se je tudi obletnice celjske škofije in spomnil na nekatere pomembne dogodke, ki so se zgodili pri nas (vseslovensko srečanje družin, slovenski evharistični kongres, beatifikacija Alojzija Grozdeta…)

   Mol duh pokl obl skof 2014 05
Po slovesnosti so se zbrani zadržali v prijateljskem druženju ob prigrizku, ki so ga pripravili sodelavci Škofijske karitas Celje, birmanci pa so se nato v stolnici udeležili pogovora o duhovnih poklicih s škofom, bogoslovci in sestrami redovnicami.

Mol duh pokl obl skof 2014 04
 Mol duh pokl obl skof 2014 01

 

Delite prispevek s prijatelji!