Častitemu bratu STANISLAVU LIPOVŠKU, škofu celjskemu.
  Petdeseta obletnica Tvojega duhovništva, polna svetega veselja in hvaležnosti Bogu, sovpada s slovesnim praznikom sv.apostolov Petra in Pavla.. Ta dan nam daje lepo priložnost, da se skupaj s Teboj, častiti brat, zahvalimo vsemogočnemu Bogu. Prav on je po čudovitem in velikem daru duhovništva podelil tebi blagor, s katerim si preoblikovan v drugega Kristusa, da po zakramentih posvečuješ njegovo ljudstvo; po polaganju rok Ti je bila dana moč oznanjati evangelčij  in krščansko ljudstvo usmerjati in voditi k večnostnim obzorjem.
  Tako si tudi Ti v zvestobi duhovniškim službam, ki so Te čakale, pripravljal svojo dušo s tisto marljivostjo in pazljivostjo, s katero si vedno bolj in bolj spoznaval Božjo voljo in si ji sledil.  Potem ko si v Ljubljani končaL teološke študije, si bil posvečen v duhovnika. Okrepčan z milostjo duhovništva, si se ves posvetil študiju na Papeškem inštitutu Sv. Anzelma v Rimu . Tam si iz svete liturgije dosegel akademski stopnji magistra in doktorja.
Ko si se vrnil v domovino, si po raznih župnijah opravljal pastoralno službo, posebej še v Stolni župniji v Mariboru, kjer si več let marljivo opravljal službo stolnega župnika in kanonika.
S škofovskim posvečenjem leta 2010, si bil pridružen zboru naslednikov apostolov. Kot škof si prevzel vodstvo celjske škofije: njeno ljudstvo še sedaj vodiš in krmariš. Božje ljudstvo se Ti bo z veseljem  pridružilo, ko si boš z zlatomašnim slavjem poklical v spomin od Boga podeljeno dobrotljivost in ko se boš Gospodu vesolja za vse dobrote iz srca zahvaljeval.
 
Znana Nam je Tvoja gorečnost v dušnem pastirstvu, ki ga opravljaš v ljubezni in resnici ter v plemeniti preprostosti.  Prav tako nam je znano Tvoje pridno delo v Slovenski škofovski konferenci, kateri si vrsto let nudil obilje svojega duha, natančnost in izkušenost, posebej kar se tiče liturgičnih, ekumenskih in izobraževalnih vprašanj. Z enako vnemo  si skoraj dve leti dobro opravljal službo Apostolskega administratorja mariborske nadškofije.
 Mi pa Boga močno prosimo, naj Ti, ko obhajaš to obletnico, podeli iz nebes obilje milosti in tolažbe. Blažena Devica Marija in mogočno varstrvo tistih, ki so poklicani v Gospodovo posebno službo, naj ti milostljivo stoji ob strani.
 Končno naj bo znak naše dobrohotnosti in ljubezni  blagoslov, ki ga tebi, častiti brat in vsem, ki  se bodo pridružili obhajanju petdesete obletrnice Tvojega duhovništva, rade volje podeljujemo. Hkrati prosimo Tebe in vse za molitveno pomoč, da bi prav opravljali dolžniosti Naše petrinske službe.
  Iz vatikanske palače, dne 12. meseca junija 2018, v šestem letu našega pontifikata
                                                                +   Frančišek

Delite prispevek s prijatelji!