V Celju je 27. septembra 2023 potekal Pastoralni tečaj, namenjen duhovnikom in pastoralnim sodelavcem in sodelavkam. Z naslovom Življenje Cerkve je vabil k razmišljanju o temi voditeljstva in vodenja v Cerkvi.

V Domu sv. Jožefa se je zbralo okoli 80 udeležencev, program pa se je začel z molitvijo ob Božji besedi in nagovorom celjskega škofa Maksimilijana. Poudaril je, da je osrednje poslanstvo kristjana, da gre na pot, da ozdravlja, saj ima v Kristusu moč nad zlom. Marsikaj nam manjka: veščin, ljudi, materialnih sredstev, navdušenja… toda Jezus govori, »ničesar ne jemljite s seboj«, kar pomeni stvari, na katere se opiramo, saj želi, da zaupamo njemu, ki nas kliče, ne sebi in svojim sposobnostim in sredstvom, ki jih imamo na voljo.

V uvodnem delu sta na okrogli mizi v pogovoru z voditeljem tečaja Janijem Druževcem sodelovala duhovnika Mitja Markovič iz Šentjurja in Janko Strašek iz Cirkovc. Spregovorila sta o svojem duhovniškem službovanju in o načinu vodenja svojih sodelavcev in občestva, kjer delujeta kot župnika. Podelila sta svoje dobre strani in sposobnosti pa tudi ovire, ki jih čutita pri vodenju.

V nadaljevanju so imeli kratke prispevke sodelavci Socialne akademije in Inštituta Integrum: Matej Cepin, Aleš Čerin in Benjamin Tomažič. Spregovorili so o voditeljstvu in voditelju, tudi iz svoje osebne izkušnje vodenja. V drugem delu so predstavili 6 orodij za uporabo pri vodenju: pomembnost poslušanja, iskanje vizije, vzpostavljanje strukture (sodelavci), kritje hrbta (nositi odgovornost ob napakah in dati zasluge sodelavcem ob uspehih), postavljanje prioritet in poverjanje (prenos odgovornosti in pristojnosti).

Fotografije: Škofija Celje

Delite prispevek s prijatelji!