Pastoralni tečaj v letu 2013 je v celjski škofiji potekal v sredo, 4. septembra, v Domu sv. Jožef v Celju. V luči izzivov, ki jih pred nas postavlja krovni dokument Pridite in poglejte za prenovo verskega življenja in poglobitev osebne vere, je bila tema tečaja DUHOVNIK – VODITELJ. Kot predavatelji oz. moderatorji so sodelovali mag. Slavko Rebec, dr. Boštjan Lenart in Matej Cepin. Pastoralnega tečaja se je udeležilo več kot 90 duhovnikov, katehistinj in drugih pastoralnih sodelavcev.

Pastoralni tečaj 2013Po molitvi, ki jo je vodil voditelj Pastoralne službe v Celju Miha Herman, je navzoče pozdravil celjski škof. Nato je mag. Rebec vpeljal udeležence v razmišljanje o duhovniku kot voditelju občestva tako, da je opisal dve dokaj običajni situaciji konflikta na župniji, v kateri so se udeleženci lahko prepoznali. Dr. Lenart je v predavanju osvetlil voditeljstvo in lik voditelja iz teološko-pastoralne perspektive in poudaril, da imamo vsi v Cerkvi – tako laiki kot duhovniki – težave s pravim voditeljstvom. Lik voditelja je danes težje živeti kot v prejšnjih časih, saj družba ne priznava več voditeljev, ki bi to bili zaradi svojega položaja, ampak išče in sledi samo voditeljem s karizmatično osebnostjo in lastnostmi. Duhovnika danes ljudje presojajo po njegovi osebni integriteti in sposobnosti zdravih medčloveških odnosov. To pa so visoke zahteve, če se zavedamo, da čisto vsak človek nosi s seboj breme čustvenih impulzov in reakcij, ki smo si jih pridobili v otroštvu in odraščanju. Voditelj je poklican k stalnemu spreobračanju, samorelfeksiji, zavedanju svojega notranjega sveta in naporom za dpobre medčloveške odnose.

Pastoralni tečaj 2013 (Avtor: Škofija Celje)Matej Cepin, direktor Socialne akademije, je spregovoril o dinamiki voditeljstva in izpostavil, da je najpomembnejše za voditelja in skupino, ki jo vodi, da ima poslanstvo in vizijo. Vedeti in čutiti mora, da je poklican, da nekaj naredi, in “sanjati” – gledati v prihodnost, kam želi svojo skupino pripeljati.

Pastoralni tečaj 2013 (Avtor: Škofija Celje)Mag. Rebec je v zadnjem delu pastoralnega tečaja vodil pogovor po skupinah o duhovniku-voditelju in raznih nevarnostih, uspehih, neuspehi in konfliktih na tem področju. 

Pastoralni tečaj 2013 (Avtor: Škofija Celje)Po zaključku tečaja so se udeleženci družili na skupnem kosilu.

 

 

 

Pastoralni tečaj 2013 (Avtor: Škofija Celje)

Pastoralni tečaj 2013 (Avtor: Škofija Celje)

Delite prispevek s prijatelji!