Pastoralni tečaj je potekal pod naslovom »Kaj je korona prinesla in kaj odnesla?«. Okoli 40 udeležencev, duhovnikov in laikov in laikinj, se je zbralo v veliki dvorani Doma sv. Jožef v Celju, kjer smo ob upoštevanju zaščitnih ukrepov prisluhnili predavanjem.

Epidemija koronavirusa je prinesla premike, ki jih nismo niti načrtovali niti pričakovali. V prvem delu pastoralnega tečaja je dr. Vinko Potočnik predstavil izsledke svojih anket: kako so duhovniki, redovniki in laiki »preživeli« prvi val koronavirusa. Pokazalo se je, da so po začetnem šoku ob zaprtju cerkva in prenehanju skupnih bogoslužij in srečevanje pri katehezi večinoma ustvarjalno našli poti in načine delovanja s pomočjo sodobne tehnologije virtualnosti, elektronskih stikov in omrežij. Velik del družin, ki redno prihajajo k nedeljski maši, je odkril vrednost domačega, družinskega bogoslužja. Pokazala se je na eni strani pripravljenost za spremembe, iskanje novega modela verskega življenja, po drugi strani pa čakanje in upanje, da bi se razmere čim prej vrnile v znano normalnost.

 Pastoralni tecaj 2020 03

Izkušnje tako od doma kot iz tujine je v nadaljevanju tečaja predstavil dr. Andrej Šegula. Zavzel se je za vzpostavitev osrednjega internetnega portala Cerkve na Slovenskem, kjer bi se zbirale in objavljale verodostojne informacije, spodbude, gradiva, sodobni oznanjevalni pristopi, ki jih omogočajo elektronski mediji ni družabna omrežja. Zdi se mu, da so omejitve ob koronavirusni krizi pokazale na zaostajenje naših struktur na teh področjih, ki jih zato ne znamo uporabiti in izkoristiti za oznanjevanje.

Po koncu predavanj so se udeleženci zbrali v manjših skupinah, kjer so podali svoje odmeve in izkušnje, sledil je pogovor s predavateljema, nato pa še kratka predstavitev novega obrednika Eksorcizem, ki ga je pripravil eksorcist za Škofijo Celje, msgr. Milan Gosak.

Pastroalni tecaj 2020 01

Delite prispevek s prijatelji!