Spoštovani sobrat,

nesmiselna vojna v Ukrajini je prizadela in za dom ter varnost oropala že več kot 3 milijone ljudi, predvsem žena, otrok in starejših. V minulih tednih se ljudje po vsem svetu velikodušno odzivajo klicu za pomoč. Tudi v Slovenski Cerkvi smo preko Karitas zbrali in odposlali več konvojev pomoči in denarnih sredstev za Karitas Ukrajine. Bog povrni za tvojo pomoč in odprto srce.

V prihodnjih tednih pa bodo ukrajinski begunci skoraj zagotovo v večjem številu prišli tudi v Slovenijo. Potrebovali bodo predvsem nastanitev, prijazen sprejem, kolikor toliko normalno življenje med nami. V ta namen vabiva, spodbujava in toplo priporočava, da med svojimi farani, pa tudi v svojem župnišču ali drugem primernem prostoru, povabiš k sprejemu beguncev in pomoči pri njihovi nastanitvi. Na povezavi je na voljo VPRAŠALNIK, ki ga lahko izpolnijo tisti, ki bi želeli ponuditi zavetje in gostoljubje ljudem iz Ukrajine. Izpolnjen vprašalnik vrneš na Škofijsko Karitas Celje (info@karitasce.si, tel. 0590 80 370), kjer bomo koordinirali in skrbeli za pomoč beguncem v okviru celjske škofije.

Vsem, ki bodo, boste želeli vrata svojih župnišč in domov odpreti beguncem, bomo na Škofijski Karitas skušali stati ob strani pri urejanju dokumentacije, statusa begunca, pravic iz tega naslova in pri vključevanju v skupnost.

Hvala vsem, ki boste prisluhnili klicu na pomoč.

Lep pozdrav in vse dobro.

 

škof Maksimilijan

Rok Metličar
predsednik Škofijske Karitas Celje

Delite prispevek s prijatelji!