»Prvi dan tedna je prišla Marija Magdalena navsezgodaj, še v temi, h grobu in je videla, da je kamen odstranjen od groba.« (Jn 20,1)

Dragi bratje in sestre, to je najbolj presenetljiva novica in največje sporočilo naše vere: Grob je prazen, grob je odprt, Jezus, križani, je vstal! »Ne bojte se! Ni ga tukaj.«

Bog ni Bog mrtvih, ni nekdo, ki bi ga morali častiti in spoštovati samo dokler smo živi, ampak je Bog življenja, je nekdo, ki ima moč tudi nad smrtjo in grobom, moč nad tistim, kar nas pričakuje za pragom smrti, na drugi strani groba. V Jezusu se nam je razodel kot Bog, ki vidi stisko svojega ljudstva, ki je vstopil v našo zgodovino zato, da bi »vzel nase naše slabosti in si naložil naše bolezni« (Mt 8,17), da bi lahko mi po njem in z njim dosegli novo življenje.

Želim vam, dragi bratje in sestre, da bi v teh praznikih, tudi danes v tem svetem bogoslužju obnovili to vero in zavezo z njim. Da bi ga ponovno poklicali v svoje življenje, da bi mu izročili svoje želje in načrte, tudi svoje nemoči in svoje strahove, da bi mu zaupali. Daje nam svojo besedo, da bi ga lahko spoznavali, podarja nam svojo bližino, da se ne bi čutili same, z nami stopa po naši vsakdanji poti.

Podaril nam je tudi svojega Duha, ki ga lahko čutimo v sebi, ki prečiščuje naše misli, poglede in hotenja, da bi se lahko vedno bolj prepoznavali kot njegovi sinovi in hčere, kot kristjani, ki se učimo živeti skupaj, povezani in drug za drugega. Podaril pa nam je tudi zgled ljubezni in nam v zakramentih daje moči za to, da bi jo lahko živeli. To je tista ljubezen, ki »ne išče svojega, se ne pusti razdražiti, ne misli hudega, se ne veseli krivice, veseli pa se resnice« (1 Kor 13).

Dragi bratje in sestre, to vero v moč Božjega življenja, ki je po Kristusovemu trpljenju in vstajenju nepreklicno vstopilo v naše življenje, da bi ga izpolnilo in osrečilo, želim iz srca danes vam vsem. Naj vas to veselje in upanje velikonočnega praznika okrepi in opogumi. Naj blagoslov velike noči doseže vse vaše drage, ki jih sedaj ni tukaj in jih nosite v vaših srcih. Kristus je vstal, da bi vsem prinesel vero v življenje. Kristus živi, veselite se! Aleluja!

Delite prispevek s prijatelji!