Foto: Jože Potrpin

Image 1 of 6

“Praznik Marijinega vnebovzetja je velikonočni praznik, je praznik veselja. Na vrhuncu poletja zremo največjo skrivnost naše vere: človekova prihodnost ni smrt, ampak poveličanje in večno življenje.

Gospod nam želi po Mariji, v Materi, v Ženi, v najplemenitejši Hčeri Božjega ljudstva pokazati, da je cilj našega človeškega popotovanja prebivanje v Očetovem naročju, z »dušo in telesom«. Iz tega naročja smo prišli in vanj se vračamo. To je prvo veliko oznanilo današnjega praznika Marijinega vnebovzetja.

A Marija nam ne kaže le na cilj, ampak nam želi pokazati tudi pot. Kako lepo prav v tem svetišču kličemo Božjo Mater: Marija, spremljevalka na poti.

Praznik Vnebovzetja nam tako oznanja še eno veliko evangeljsko resnico, da namreč nihče ne more priti v nebesa sam! V nebesa je mogoče samo po Njem, ki nam ga je daroval Oče. Z Njim pa se lahko združimo samo po daritvi ljubezni. To je veljalo tako za Marijo kot za njene otroke. Na tej poti v nebo tako potrebujemo spremljevalce, ob katerih zorimo v ljubezni. Edina pot v nebo je pot ljubezni. Potrebujemo torej brate in sestre. Ob Mariji se bomo lažje prepoznali kot bratje in sestre, saj se ob njej prepoznavamo kot njeni ljubljeni sinovi in hčere, kot Božji otroci.

Še vedno mi odmevajo besede kapetana košarkarske reprezentance po dramatičnem porazu, ko je rekel nekako tako: “Na vseh tekmah smo zmagovali kot bratje, tokrat smo izgubili kot bratje in skušali se bomo pobrati kot bratje.” Ob teh besedah sem se spomnil na gorečo molitev našega papeža Frančiška pred leti v nekem Marijinem svetišču:

Mati, nauči nas skrbeti drug za drugega, kakor ti skrbiš za nas. Prosimo te za milost, da bi ponovno pridobili spomin o tem, kako se živi kot bratje in sestre. Razdori, zavist, nasilje nam preprečujejo, da bi živeli kot bratje in sestre. Hudi duh je oče laži, oče razdora, oče delitve, oče nasilja – tega očeta nočemo, ker nas ne dela bratov in sester, ampak nas ločuje. Prosimo te zato, Mati, za milost, da bi znali skrbeti drug za drugega, kajti isto meso smo.

 

Celoten škofov nagovor lahko v celoti poslušate ali ga preberete.

Delite prispevek s prijatelji!