Ob velikem jubileju – 1150. obletnici prihoda sv. bratov Cirila in Metoda na Moravsko (Češka) – Škofija Celje roma v VELEHRAD, najpomembnejše romarsko središče slovanskih narodov, zgodovinsko mesto Metodove metropolije, prestolnico Velikomoravske kneževine, na zgodovinsko srečanje slovanskih narodov.
Romanje poteka od 4. do 6. julija 2013 z duhovnim vodstvom celjskega škofa msgr. dr. Stanislava Lipovška.

INFORMACIJE IN PREDSTAVITEV ROMANJA (pdf)

ŠKOFOVA SPODBUDA: “Osrednje slavje bo v petek, 5. julija 2013, v Velehradu na Moravskem. Jan Graubner, nadškof Olomouca, je že lani SŠK poslal vabilo in sporočilo, da nas pričakujejo in želijo, da se ob tej priložnosti obnovijo nekoč zelo močne vezi med slovenskim in češkim narodom. V ta namen sem na vseh naddekanijskih rekolekcijah razdelil program romanja in duhovnike povabil, da to romanje vključijo v pobude Leta vere, saj sta sv. brata Ciril in Metod glasnika vere našim dedom, vez med Vzhodom in Zahodom in tudi sozavetnika Evrope.
Celjska občina bo ob tej priložnosti postavila spominsko obeležje v praški stolnici, kjer je pokopana kraljica Barbara, hči celjskega grofa Hermana II. Velehrad, kjer je pokopan sv. Metod in v novejšem času tudi ugledni teolog p. Tomaž Špidlik DJ, postaja žarišče slovanske teologije in kulture, zato je prav, da sodelujemo na tem romanju in se bogatimo s stoletnimi duhovnimi izročili teh krajev.
Za našo škofijo romanje organizira agencija Aritours, ki mora v teh dneh poskrbeti za rezervacije, zato lepo vabim župnike, da se povežete z agencijo (tel 02/2521619) in prijavite vaše romarje.”

Stanislav Lipovšek, celjski škof

Delite prispevek s prijatelji!