Evropski narodi in z njimi tudi Cerkev v Evropi in v naši domovini se že nekaj let bolj ali manj uspešno soočajo z begunsko problematiko, ko poskušajo pomagati beguncem vseh vrst, ki so morali zapustiti svoje domove in svoje okolje in iščejo preživetje in človeka vredno življenje.

   Za reševanje teh vprašanj so v prvi vrsti odgovorni politiki in vsi, ki skrbijo za mir in skupno blaginjo. Tudi kristjani se ne moremo in ne smemo opravičevati in izmikati pri reševanju teh vprašanj, saj gre tu za naš odnos do sočloveka, za našo ljubezen do bližnjega, ki je razpoznavno znamenje Kristusovega učenca.
   Tako je tudi Slovenski ekumenski svet na svoji redni seji, ki je bila v torek, 4.junija 2019, ob 9.30 v Domu sv. Jožef v Celju tej problematiki posvetil osrednjo pozornost. Izhodišče našega dela je bil tokrat izredno pomemben dokument »Svetovno bratstvo«, ki sta ga 4. 2. 2019 v Abu Dhabiju podpisala papež Frančišek in Veliki imam Al-Tayyeb in ga je delegatom vseh slovenskih škofij predstavil p. dr. Mari Osredkar OFM, profesor Teološke fakultete v Ljubljani. Dokument je dramatičen poziv vsem verujočim in vsem ljudem dobre volje, tudi članom krščanskih Cerkva v naši domovini in našim bratom muslimanom, da storimo vse, kar je v naši moči in pomagamo pri reševanju te problematike. Na seji smo sprejeli tudi informacijo o razvoju dogodkov na relaciji Carigrad-Moskva-Kiev, pa tudi informacijo o obisku delegacije Ruske pravoslavne Cerkve in slovesnosti, ki bo na Vršiču 27. julija letos. Spremljamo tudi težave v zvezi s kanonizacijo kardinala A. Stepinca in pripravljamo že 7. romarsko srečanje med Slovenci in Hrvati, ki bo v soboto, 19. oktobra 2019 v Krašiću, rojstnem kraju kardinala Stepinca. Ob tej priložnosti bo izšla tudi knjiga, posvečena 530 duhovnikom in redovnikom iz takratne mariborske in ljubljanske škofije, ki so bili leta 1941 izgnani na Hrvaško in jih je kardinal Stepinac sprejel, jih razposlal po župnijah in tako mnogim rešil življenje. Tega ne smemo pozabiti.
   Ekumenski svet jun 2019 2Sejo smo zaključili ob 12.30 z delovnim kosilom, ko so se nam pridružili člani Sveta krščanskih Cerkva, ki ga sestavljajo tudi predstavniki Evangeličanske in Binkoštne Cerkve v Sloveniji in Srbske pravoslavne Cerkve in smo imeli svojo sejo ob 14. uri, na kateri smo se tudi seznanili s problematiko iz dokumenta »Svetovno bratstvo« iz Abu Dhabija, pa tudi z ekumensko problematiko in našimi skupnimi nalogami, doma in po svetu. Sprejeli smo tudi predlog prenovljene Ekumenske cerkvene poroke, ki jo je za Evangeličansko Cerkev v Sloveniji predstavil mag. Leon Novak, za Katoliško Cerkev pa jo je pripravila posebna komisija Slovenske škofovske konference. Člani Sveta sodelujejo tudi pri ekumenskem dogajanju na Vršiču, pa tudi na proslavi 100-letnice združitve prekmuskih Slovencev.

+ Stanislav Lipovšek, upok. celjski škof

Na sliki: Člani Slovenskega ekumenskega sveta in Sveta krščanskih Cerkva v Domu Sv. Jožef v Celju

Delite prispevek s prijatelji!