V četrtek, 25. januarja 2018, na praznik spreobrnitve apostola Pavla, je bilo v celjski stolnici sklepno slavje osmine za edinost kristjanov. Ob 18. uri je bila škofova maša, nato ekumenska molitev za edinost, pri kateri so v imenu Srbske pravoslavne Cerkve sodelovali pravoslavni duhovniki: celjski paroh Milan Duduković, Goran Šljivić in Issa Kidess. Evangeličansko Cerkev v Sloveniji sta zastopala: škof Geza Filo in duhovnik mag. Leon Novak iz Murske Sobote, Evangelijsko Cerkev je zastopal superintendent dr. Danijel Grabar iz Murske Sobote.

 

Sklep osmine ekum 2018 03

V osrednjem delu molitvenega bogoslužja smo prebrali odlomke iz medsebojne izjave, ki sta jo sprejela papež Frančišek in ruski patriarh Kiril na srečanju v Havani ter papež Frančišek in škof-predstojnik Svetovne Luteranske zveze nas srečanju v Lundu na Švedskem. Oba dokumenta sta za katoličane, evangeličane in pravoslavne vabilo in kažipot, ki naj usmerja pota in cilje našega krščanskega življenja, da bomo v večji meri uresničevali Jezusovo željo in zapoved o medsebojni edinosti, ki je razpoznavno znamenje njegovih učencev.

Sklep osmine ekum 2018 04Pri bogoslužju sta sodelovala Vokalno-instrumentalna skupina Stolne župnije v Celju ter Vokalno-instrumentalna skupina »Selah« Evangeličanske župnije v Murski Soboti.

Sklep osmine ekum 2018 02

 

Sklep osmine ekum 2018 05

Delite prispevek s prijatelji!