V soboto, 25. januarja, na praznik spreobrnitve apostola Pavla, je bilo ob 18. uri v celjski stolnici ekumensko slavje, ob sklepu letošnje Svetovne molitvene osmine za edinost kristjanov, ko je bila najprej škofova maša ob prazniku spreobrnitve apostola Pavla, sledilo je ekumensko molitveno bogoslužje, pri katerem so sodelovali verniki in predstojniki Srbske pravoslavne Cerkve, Evangeličanske Cerkve v Sloveniji, Binkoštno-evangelijske Cerkve in Katoliške Cerkve.

   Tako smo na srečanju z veseljem in hvaležnostjo pozdravili g. mag. Leona Novaka, škofa Evangeličanske Cerkve v Sloveniji, g. dr. Danijela Grabarja, predstojnika-superintendenta Binkoštno-Evangelijske Cerkve v Sloveniji, evangeličanskega duhovnika g. Andrejek Mitja, župnika v Križevcih v Prekmurju, g. Kumin Primoža, evangeličanskega kaplana v Slovenski vojski – in z njimi pevsko- instrumentalno skupino Selah iz Evangeličanske župnije v Murski Soboti.

   Sklep ekum osmine jan2020 02MSrbsko pravoslavno Cerkev so zastopali g. Goran Šljivić, paroh Srbsko pravoslavne župnije v Celju, g. Issa Kidess, protojerej- stavrofor, po rodu Sirec, in Wadia Kidess. Sodeloval je tudi Stolno- opatijski cerkveni pevski zbor in mladinska pevsko-instrumentalna skupina Stolne župnije Celje. Tako so mladi katoličani in evangeličani s skupno pesmijo in molitvijo doživeto pokazali, kako lepo in prijetno je, če se kristjani srečujemo in se bližamo idealu, ki nam ga je postavil Jezus Kristus: »Po tem vas bodo spoznali, da ste moji učenci, ako boste imeli ljubezen med seboj (Jn 13, 35)«. In v letošnji molitveni osmini za edinost kristjanov se je to na mnogotere načine dogajalo in se tega prisrčno veselimo.

+ Stanislav Lipovšek, upok. celjski škof

Delite prispevek s prijatelji!