Ja, tam, kjer je mladina, je znamenje življenja! Je veselje, je upanje, je prihodnost.
Kako ponosni smo torej lahko v naši škofiji!
Minulo soboto (1.4. – ne, ni hec) se je pri salezijancih zgodil Škofijafe(j)st 2017.
Na temo družine, seveda. Dan je potekal pod geslom »»Kdor koli namreč uresničuje voljo mojega Očeta, ki je v nebesih, ta je moj brat, sestra in mati.« (Mt 12, 50) – kajti mladi že dobro vedo, da sicer vsak od nas izhaja iz svoje družine, da so nekateri tudi poklicani v oblikovanje lastne družine, da pa smo prav vsi povabljeni v družino Boga Očeta.
Družina kristjanov deli skupne vrednote. Te so imeli mladi možnost še dodatno poglobiti ob prebiranju izbrane literature za letošnji kviz, ki je sestavljal Škofijafe(j)st. »Veličastno srečanje« (založbe Emanuel) in Tobitova knjiga iz Svetega pisma nista le podajali podatkov, ampak tudi osebno nagovarjali. Sodelujoči mladi so izrazili posebno navdušenje nad tem, da bo literatura ostala v njihovih domovih.
Sobotni Škofijafe(j)st se je začel z duhovnim uvodom. Sledil mu je kviz, v katerem se je pomerilo 24 ekip mladih iz različnih župnij. Počivali niso niti navijači, ki so s transparenti spodbujali svoje favorite. Ob koncu vprašanj je bilo jasno, da so rezultati izredno izenačeni in da bo zato toliko bolj pomembno aktivno sodelovanje v veliki igri, ki je sledila. Dodatne točke so se zbirale preko izzivov, v katerih so sodelovali vsi mladi. Tudi po prištetih točkah velike igre pa so bile tri ekipe izenačene na prvem mestu. Sledila so dodatna vprašanja in končni red na prvih treh mestih je bil sledeč: Polzela II, Gornji Grad 2, Celje-bl.A.M.Slomšek 1.
V nadaljevanju škofijskega dne mladih sta se nam pridružila gosta: Sara in Simon Brezovnik sta pričala o odločitvi za zakrament sv. zakona, o odločitvi za čistost pred poroko in z nami podelila še nekaj nasvetov za dober odnos.
Druženje smo zaključili s sv. mašo, ki jo je daroval domači škof, Stanislav Lipovšek. Bogoslužje so z instrumenti in pesmijo popestrili mladi iz različnih župnij, ki so se spoznali in se za možnost sodelovanja dogovorili na postnih duhovnih vajah za mlade. Tudi sodelovanje z uvodi, branjem in prošnjami so pripravili mladi iz različnih župnij in tako je bilo med zbranimi obrazi še kako čutiti povezanost, življenje, upanje. In, ja, tudi veselja med 120 zbranimi mladostniki ni manjkalo.
Zatorej imamo razlog, da rečemo: naša škofija je fejst!

FOTOGRAFIJE (Marko Dečman)

Mojca Štruc

Delite prispevek s prijatelji!