Letošnje Škofijsko molitveno srečanje za duhovne poklice pri Materi Božji v Petrovčah je potekalo pod geslom, “Prisluhni in pogumno odgovori« . Našo pripravljenost “prisluhniti božjemu  klicu” je bilo čutiti že na začetku srečanja, ko smo se zbrali k molitvi pred Najsvetejšim in smo ob pomoči molitvene knjižice molili za mlade, za družine, za duhovnike, za stalen diakone, za redovnike in redovnice, za katehistinje, katehete vzgojitelje za animatorje in za vse župnijske sodelavce. Ministranti in bogoslovci so imeli prilagojeno molitveno uro v Dominikovi kapeli.  Vsi ti molivci so se nato združili v skupni hvalnici  in prošnjo Gospodu, ko smo skupaj s škofom Stanislavom in 36 duhovniki-somašniki in diakonom obhajali slovesno sveto mašo, ki je naše molitve in prošnje za duhovne poklice po rokah Božje Matere Marije združila s Kristusovo molitvijo in daritvijo nebeškemu Očetu.  

Letošnje molitveno srečanje v Petrovčah je bilo v znamenju sprejema in predstavitve sedmerih kandidatov za službo stalnega diakona, ki so med sveto mašo sprejeli liturgično službo bralca božje besede. Z uvajanjem službe stalnega diakona želimo v naši škofiji odgovoriti na božji klic in pravočasno poskrbeti za primerno usposobljene laike, ki bodo v bližajočem se pomanjkanju duhovnikov vodili bogoslužja božje besede in opravljali  druga stalnim diakonom pripadajoča sveta opravila, da bomo tako kolikor je mogoče poskrbljeno za duhovni blagor vernikov.

Veseli smo, da se na službo stalnega diakona trenutno pripravljajo naslednji kandidati: Brezovšek Karli, iz župnije Vojnik, Hild Mihael, iz župnije Trbovlje-Sv. Martin, Kanjir Benjamin, oz župnije Mozirje, Par Gvido, iz župnije Celje- Sv. Duh, Prislan Jože iz župnije Mozirje, Ramšak Zdenko , iz župnije Frankolovo in Rovšek Roman, iz župnije Trbovlje-Sv. Martin. Vse informacije dobite pri domačem škofu (041/772-244) ali pri p. dr. Silvinu Krajncu OFM, voditelju seminarja za stalne diakone (031/880-412) ,

V nagovoru se je  škof Stanislav Lipovšek najprej zahvalil sodelavcem Škofijske molitvene zveze za duhovne poklice za pripravljeno molitveno uro in sveto mašo in zbranim duhovnikom in vernikom, da so zvesti Jezusovemu naročilu :«prosite…iščite…trkajte«(prim Mt 7,7,) ko z vztrajno in zaupno molitvijo in delom ustvarjajo pogoje za rast duhovnih poklicev. Ob zgledu starozaveznega dečka Samuela in duhovnika Helija, se moramo vsi, še posebej škofje in duhovniki vprašati ali danes storimo vse, kar je v naši moči, da bi tistim, ki jih danes Gospod kliče v duhovniško ali redovniško službo, pomagali, da odgovorijo na božji klic. Duhovno dogajanje ob 100-letnici fatimskih dogodkov je nova priložnost in spodbuda, da odrinemo na globoko, da bi z apostolom Petrom doživeli obilen ribji lov (prim. Lk 5,1-11).

Molitveni dan Petrovče

 

Delite prispevek s prijatelji!