V Gospodovem imenu – začenja svojo škofovsko službo novi banjaluški škof – tudi ob podpori slovenske Cerkve

V soboto, 2.3.2024 je bil v katedrali svetega Bonaventure v Banja Luki posvečen novi banjaluški škof Željko Majić. Slovesnosti so udeležili tudi štirje škofje iz Slovenije in sicer mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, murskosoboški škof Peter Štumpf, celjski škof Maksimilijan Matjaž in koprski škof Jurij Bizjak, kar so domačini razumeli kot veliko gesto bratske povezanosti in solidarnosti z zelo preizkušanim cerkvenim občestvom.

Škofija Banja Luka je namreč ena izmed mučeniških cerkva v Bosni in Hercegovini, ki je v devetdesetih letih 20. stoletja izgubila največ vernikov. Pred vojno je mesto z okolico štelo več kot 30.000 katoličanov, po statističnih podatkih s konca leta 2022 pa na tem območju živi le še 1500 vernikov. Glede na vso hudo trpljenje banjaluške škofije je škof Majić priznal, da čuti strah pred nevrednostjo biti pastir te mučene in trpeče Cerkvi. Za škofovsko geslo je izbral besede In nomine Domini – V Gospodovem imenu. Vsak dan prosi Svetega Duha, naj ga osvobodi strahu, da bo lahko to, kar hoče Kristus in za kar ga je sveti oče poslal prav v to krajevno Cerkev.

Obred posvečenja je vodil vrhbosanski nadškof metropolit Tomo Vukšić, soposvečevalca pa sta bila upokojeni banjaluški škof Franjo Komarica ter mostarsko-duvanjski škof Petar Palić. Ob prisotnih članih škofovske konference Bosne in Hercegovine, apostolskem nunciju v BiH ter kardinalu Vinku Puljiću, so se obreda udeležili tudi številni škofje iz Hrvaške, Srbije, Črne Gore, Slovenije, Avstrije in Norveške.

Novoposvečeni škof, ki prihaja iz mostarske škofije, je v zahvali na koncu svete maše poudaril, da z zaupanjem usmerja svoje korake na pot ekumenskega in dialoškega zbliževanja, ki je vedno in povsod potrebno, še posebej pa na teh območjih in v teh časih, ki so polni travm preteklosti in težkih izzivov sedanjosti in prihodnosti. Kot je pred posvečenjem dejal v intervjuju za Hrvaški katoliški radio, izjemno zaupa v Marijo ter svojo škofovsko službo izroča njenemu varstvu. »Verjamem v nove binkošti Cerkve, kjer ima Marija pomembno vlogo, da zbira in hrabri preganjane vernike in skupaj z njimi čaka darov Svetega Duha.«

Fotografije: KTA in Banjolučka biskupija

Po sveti maši je v prostorih župnije in frančiškanskega samostana na Petrićevcu v Banja Luki sledilo okrepčilo, kjer je bilo veliko priložnosti za bratsko druženje in izmenjavo izkušenj usmerjanja Cerkve v zahtevnih razmerah. Slovenski škofje so se srečali tudi s msgr. Draženom Kutlešo, zagrebškim škofom in apostolskim vizitatorjem slovenskih škofij in se z njim pogovarjali o nekaterih konkretnih izzivih naše Cerkve.

Škof Maksimilijan je za Radio Ognjišče spregovoril o obisku v Banja Luki in poudaril, da je ta škofija močno povezana s Slovenijo, saj so katoličani med vojno in tudi po njej iz te škofije skoraj v celoti odšli zaradi težkih razmer. »Zato smo se odločili, da pokažemo solidarnost s škofi in verniki te škofije,« je povedal.

»Na področju Bosne in Hercegovine ter sosednjih držav ocenjujem sodelovanje Škofovske konference kot pozitivno,« je dejal.

Ob tretji obletnici imenovanja za novega celjskega škofa pa je škof Matjaž poudaril povezovanje in združevanje za krepitev občestva ter skrb za duhovnike. V celjski škofiji so, kot je dejal že v prvem letu uspeli povezati manjše župnije, kar je prineslo izboljšanje sodelovanja in pomoči med duhovniki.

»V zadnjih treh letih svoje službe sem v Celju opazil lepoto in kvaliteto Božjega ljudstva ter se osredotočil na nove načine oznanjevanja in kateheze,« je povedal. Vizija za naslednjih deset let vključuje formacijo duhovnikov, povezovanje manjših dekanij ter spodbujanje življenjskih sodelavcev. Sinodalna prenova je pomembna za prepoznavanje kot del Kristusovega telesa, je dejal.

Glede razprave o evtanaziji v državnem zboru meni, da se moramo soočiti s težavami in odnosi do življenja v družbi. Pozornost je treba nameniti dostojanstvu vsakega človeka in zaščiti življenje, saj je dar življenja največji dar, ki ga moramo ceniti in spoštovati.

🔊 Radio Ognjišče, 5.3.2024

Delite prispevek s prijatelji!