Društvo katoliških pedagogov Slovenije, Slovenski katehetski urad in Župnija Ponikva so 25.9.2021 na Ponikvi pripravili že 18. Slomškov dan.

Program so zaključili s sveto mašo, kjer jih je nagovoril celjski škof Maksimilijan.

Nekaj poudarkov iz njegove pridige:

V preprostosti učitelja Besede bi vam rad spregovoril in odprl vam znano besedo, besedo Svetega pisma, Jezusovo besedo, besedo evangelija, ki je več kot beseda, je pravzaprav on sam, ki se nam daje. Zato jo lahko razumemo samo tako, da ga sprejemamo, da se mu odpiramo, da se mu izročamo.

Vesel sem, ko sem v tem dopoldnevu tukaj začutil toliko srčnega duha med vami, toliko tistega pravega poslanstva, ki izvira res iz tistih globin vsega človeškega bitja in prepričan sem, da na ta način, da s tem, ko to ste, kar ste in to živite, na ta način res naredite največ za naš narod, za našo domovino, za vzgojo, pa tudi za življenje Božjega kraljestva med nami.

Na koncu je poudaril:

Kdor sprejme enega takih v mojem imenu, mene sprejme. Ali se sploh dovolj močno zavedamo te primerjave, te neskončne primerjave: kdor sprejme otroka, vi učitelji, ko sprejemate otroka, še posebej tistega težkega, ki je potreben take ali drugačne ljubezni in pozornosti, sprejemate Boga samega. In vam ni več potrebno opravljati še tega ali onega opravila, da bi se Bogu približali, ker ste se že Bogu približali. Ker ste Boga sprejeli v ljubezni in pozornosti do otroka, ki ste ga sprejeli. Jezusova beseda je resna in drži, ni metafora.

Kdor sprejme otroka v mojem imenu, sprejme mene, še več, sprejme tistega, ki me je poslal. Sprejme torej Očeta, Očeta ki je poslal Sina, ki je nam je dal tega svojega Duha, da lahko vedno postajamo v resnici to, kar smo, njegovi Božji otroci.

To bi vam res  z veliko ljubeznijo in z velikim veseljem želel položiti na srce, v hvaležnosti, da opravljate službo. V novozaveznem pomenu besede lahko rečemo, da opravljate duhovniško službo, ko služite bližnjemu, ko služite otoroku, ko sami postajate otrok, ko služite bratom in sestram, izvršujete daritev Božjega sina, ki se na ta skrivnosten način daruje tudi na tem oltarju, tudi v tem trenutku. Zato vas v tej hvaležnosti vabim, da podarimo Gospodu to, kar ste prinesli s seboj na oltar in da s tega oltarja črpate moč, danes in vse dni za svoje poslanstvo.

 

Foto: Jože Potrpin

Image 1 of 16

Delite prispevek s prijatelji!