Škofija Celje v mesecu aprilu skupaj s škofijo v Novem mestu in Murski Soboti praznuje 10-letnico svojega obstoja. Obletnico ustanovitve smo v celjski škofiji obeležili s predstavitvijo 2 pomembnih književnih del – Zgodovina krščanstva na ozemlju celjske škofije avtorja dr. Bogdana Kolarja in Vzcvetela velikonočnica urednika Jožeta Kužnika – ki je bila v petek, 8. aprila 2016 v dvorani Narodnega doma v Celju. Pri predstavitvi so sodelovali prof. dr. Bogdan Kolar SDB, avtor Zgodovine, dr. Tanja Ozvatič, ravnateljica Mohorjeve družbe Celje, msgr. Jože Kužnik, škofijski kancler, in Miha Herman, predstojnik Pastoralne službe celjske škofije. Za glasbeno obogatitev je izvrstno poskrbela vokalna skupina »In Spiritu«. Med predstavitvijo so se udeleženci dogodka lahko seznanili z vsebino obeh knjižnih del in potekom njunega nastajanja, pa tudi z nekaterimi podatki o celjski škofiji in pogledom v njeno prihodnost.

Predstavitev knjig april 2016 03 V nedeljo, 10. aprila 2016, pa smo 10. obletnico škofije praznovali s kratko spominsko akademijo in slovesno sveto mašo, pri kateri se je zbralo veliko vernikov, duhovnikov in slovenskih škofov, med njimi tudi prvi celjski škof dr. Anton Stres. Pri akademiji v stolnici sv. Danijela smo podoživeli trenutke pred 10 leti, ko smo slovesno prebrali papeški listini o ustanovitvi škofije in o imenovanju prvega celjskega škofa ter prisluhnili besedilu p. Branka Cestnika o prihodnih pastoralnih usmeritvah, ki se kažejo iz potreb časa in iz namenov škofijskih in vseslovenskih pastoralnih načrtov. Zbrane je pozdravil tudi župan Mestne občine Celje Bojan Šrot in izrazil veselje nad tem, da je Celje pred 10. leti postalo škofijsko mesto in poudaril zgledno sodelovanje med škofijskimi in civilnimi ustanovami v mestu Celje. Akademijo je z lepim mladostnim petjem obogatil oktet 1. gimnazije v Celju pod vodstvom prof. Tomaža Marčiča.

10 obletnica april 2016 03Nato se je akademija prelila v slovesno obhajanje evharistije – zahvalne svete maše, ki jo je daroval celjski škof ordinarij dr. Stanislav Lipovšek, nagovor pa je imel mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Pri sveti maši so sodelovali predstavniki iz vseh koncev celjske škofije, mogočno in slovesno pa je skupaj z instrumentalisti in solistom prepeval združeni zbor, sestavljen iz Stolno-opatijskega zbora sv. Danijela in mešanega pevskega zbora Forte iz Vojnika, ki ju je vodil Matej Prepadnik.

Avdio posnetkom obeh dogodkov lahko prisluhnete: PREDSTAVITEV KNJIŽNIH DEL in SLOVESNOST

Nagovor mariborskega nadškofa metropolita msgr. Alojzija Cvikla.

10 obletnica april 2016 01

10 obletnica april 2016 02

10 obletnica april 2016 04

10 obletnica april 2016 05

10 obletnica april 2016 06

10 obletnica april 2016 07

10 obletnica april 2016 09

10 obletnica april 2016 08

Delite prispevek s prijatelji!